راهنمای ابتدایی انجام تکنیک انباشت فوکوس
تکنیک انباشت فوکوس ( Focus Stacking ) یکی از تکنیک های جذاب و در عین حال ساده است که برای انجام آن به هیچ وسیله ای به غیر از دوربین ؛ لنز و نرم افزار ویرایش تصویر نیاز نخواهید داشت. در واقع بسیاری از دوربین های کانن ؛ نیکون ؛ سونی و فوجی فیلم و ... گزینه ای برای انجام تکنیک انباشت فوکوس را در درون منو های خود قرار داده اند . همچنین این تکنیک با نام ( براکت گذاری فوکوس خودکار ) نیز شناخته می شود .
استفاده از تنظیمات براکت گذاری فوکوس خودکار ؛ به شما اجازه می دهد تا مجموعه ای از عکس ها را که دارای نقطه فوکوس گذاری شده متفاوتی هستند را به دست بیاورید. در مرحله ویرایش با نرم افزار ؛ این عکس های را می توان با هم ادغام نمود . بسیاری از نرم افزار های ویرایش عکس همچون Photoshop, Helicon Focus, Zerene Stacker و ... امکاناتی را برای استفاده از تکنیک انباشت فوکوس ؛ در اختیار کاربران قرار می دهند .
نکات قابل استفاده در انجام تکنیک انباشت فوکوس :
1- از یک سه پایه خوب و محکم برای ثبت تصاویر استفاده کنید.
2 – با استفاده از مود تنظیمات دستی ؛ تنظیمات مربوط به سرعت شاتر ؛ دیافراگم و مقدار ایزو را انجام دهید .
3 – وایت بالانس دوربین را در حالت تنظیمات دستی قرار دهید. با استفاده از این حالت ؛ از تغییر وایت بالانس در فاصله بین ثبت هر عکس جلوگیری خواهد شد.
4 – قبل از شروع به عکاسی ؛ اطمینان حاصل نمایید که فاصله کانونی لنز شما تمام بخش های سوژه های مورد فوکوس شما را در بر می گیرد .
5 – در صورتی که از فاصله های زمانی بسیار کوتاه برای ثبت عکس ها استفاده می شود ؛ بهتر است که از یک دوربین با شاتر الکترونیکی استفاده نمایید.
مراحل انجام انباشت فوکوس در عکاسی از منظره :
1 – دوربین را روی سه پایه قرار دهید .
2 – کادر بندی و ترکیب بندی سوژه خود را انجام دهید .
3 – تنظیمات نوردهی به دوربین را به صورت دستی انجام دهید و اطمینان حاصل نمایید که نوردهی برای هر تصویر به صورت ثابت حفظ می شود.
4 – دوربین را در وضعیت نمای زنده ( Live View ) قرار دهید. نقطه فوکوس را روی نزدیک ترین سوژه ای که خواهان در فوکوس بودن آن هستید قرار دهید . برای مشاهده دقیق وضعیت فوکوس از دکمه زوم دیجیتال + استفاده کنید.
5 – اولین عکس را ثبت کنید .
6 – بدون جا به جا نمودن دوربین و یا بدون تغییر در هر یک از تنظیمات دوربین – فقط نقطه فوکوس را به جایی در میانه کادر تصویر حرکت داده و مجددا عمل فوکوس کردن را انجام دهید ..
7 – تصویر دوم را ثبت کنید .
8- مجددا بدون انجام هرگونه تغییر در تنظیمات دوربین و یا بدون هرگونه جابه جایی در دوربین ؛ نقطه فوکوس را به قسمتی دورتر در کادر تصویر خود حرکت دهید.
9- سومین عکس را ثبت کنید.
در عکاسی از مناظر به طور معمول ثبت سه عکس برای استفاده در تکنیک انباشت فوکوس کافی به نظر می رسد اما در هر صورت برای در اختیار داشتن یک تصویر کاملا شارپ که همه قسمت های آن در فوکوس قرار داشته باشد ؛ به تعداد عکس های بیشتری نیاز خواهد بود.
پردازش نهایی تصاویر :
دستیابی به تصویر نهایی ؛ مستلزم انجام برخی از ویرایش ها با استفاده از نرم افزار های مخصوص ویرایش عکس می باشد و در انجام تکنیک انباشت فوکوس ؛ این مرحله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. انجام این تکنیک با استفاده از نرم افزار فتوشاپ ساده تر به نظر می رسد .
1 – برنامه فتوشاپ را باز کنید.
2 – هر تصویر را در یک لایه مجزا قرار دهید. در منو File ؛ گزینه Scripts and Load files into stack را انتخاب کنید . روی Browse کلیک کرده و تمامی تصاویر مورد نظر خود را انتخاب نمایید .
3 – گزینه Automatically Align Source Images را فعال کنید .
4 – روی گزینه OK کلیک کنیدو هر تصویر در یک لایه مجزا باز خواهد شد.
5 – از منو لایه ها گزینه select All Layers را انتخاب کنید .
6 – از منو Edit ؛ گزینه Auto-Blend Layers را انتخاب کنید.
7 – گزینه Stack Images and Seamless Tones and Colors را فعال کنید .
8 - گزینه OK را انتخاب کنید.
9 – با استفاده از گزینه Layer/Flatten image تمامی لایه ها را با هم ادغام کنید.
نتیجه گیری :
تقریبا همه عکاسان به این نکته علاقه دارند تا عکس هایی کاملا شارپ و با وضوح کامل به دست بیاورند. تکنیک انباشت فوکوس یکی از ساده ترین و در عین حال از کارآمدترین روش ها برای به دست آوردن یک تصویر کاملا شارپ است. اصلی ترین نکته در انجام این تکنیک آن است که به اندازه کافی تصاویر فوکوس شده در اختیار داشته باشید. در اختیار داشتن تصاویری با فوکوس از ابتدایی ترین نقطه در پیش زمینه تا دورترین نقطه در پس زمینه ؛ اهمیت بسیار زیادی دارد. تمرین با فتوشاپ برای به دست آوردن بهترین نتیجه نیز ؛ اهمیت بسیار زیادی دارد .
لینک های مفید :
تعمیر دوربین کانن – تعمیر دوربین نیکون – تعمیر دوربین سونی
یک پرسش مهم در عکاسی : نزدیکترین فاصله فوکوس دهی چیست ؟
بر فوکوس دستی لنز خود مسلط شوید
بهره وری از سیستم اتوفوکوس دوربین
نکات انتخاب مود های اتوفوکوس در دوربین های کانن
8 مشکل رایج در اتوفوکوس دوربین