بر فوکوس دستی لنز خود مسلط شوید
نمایندگی کانن - در دوربین های عکاسی پیشرفته امروزی ؛ با وجود پیشرفت های همه جانبه در زمینه سرعت و دقت اتوفوکوس و همچنین با وجود پیشرفت های بسیار زیادی که در زمینه اتوفوکوس بر سوژه های دارای حرکت به وجود آمده اند اما همچنان در تمامی لنز ها و دوربین ها حالتی برای فوکوس دستی نیز وجود دارد.
باید توجه داشته باشیم که اتوفوکوس دوربین همیشه بدون نقص و خطا نیست و موارد بسیار زیادی وجود دارند که این سیستم دچار خطا و نقص می شود.به طور معمول در شرایط کم نور و یا در شرایط عکاسی از سوژه های کم کنتراست ؛ سیستم اتوفوکوس دوربین دچار نقص و خطا می شود .در موقعیت هایی از این دست ؛ لنز تلاش می کند تا برای پیدا کردن نقطه فوکوس به طور مرتب بر نقاطی از پیش زمینه و یا پس زمینه فوکوس کند و در نهایت اگر قادر به تشخیص نقطه فوکوس نباشد ؛ یا فوکوس نمی دهد و یا اینکه در محلی اشتباه فوکوس می کند .
در شرایطی که سوژه های متفاوتی در پیش زمینه و یا پس زمینه وجود دارند نیز عملکرد سیستم اتوفوکوس دوربین دچار اختلال می شود . سوژه های دارای حرکت نیز از جمله سوژه های دشوار برای سیستم های اتوفوکوس به شمار می آیند .
فوکوس دستی / فوکوس خودکار
فوکوس دستی دوربین ؛ راهی برای از بین بردن تمامی این مشکلات است و با استفاده از آن می توان تمامی بی دقتی های سیستم اتوفوکوس را از بین برد . در حالت فوکوس دستی ؛ نقطه فوکوس به صورت مداوم در فوکوس نگه داشته شده و زمانی که این نقطه فوکوس تشخیص داده می شود ؛ دوربین به هیچ عنوان قادر به تغییر دادن آن نخواهد بود .
اما این تمام داستان نیست و انجام آن به سهولت امکان پذیر نمی باشد .به عنوان مثال در زمان عکاسی با دوربین روی دست و همزمان با نگاه کردن از میان ویزور ؛ به خوبی در میابیم که دستیابی به فوکوس دستی و حفظ آن به خصوص در زمان های استفاده از یک لنز واید به سادگی قابل انجام نمی باشد.خوشبختانه در این موقعیت ها شما تنها نیستید .سنسور فوکوس دوربین وظیفه خود را به درستی انجام خواهد داد و نشانگر فوکوس از داخل ویزور ، در فوکوس قرار گرفتن ناحیه مورد نظر شما را تایید خواهد نمود .
نمای زنده و فوکوس دستی
تنظیم فوکوس دستی با استفاده از حالت نمای زنده ( Live view ) یک تجربه دلپذیر است . در اینجا نه تنها یک صفحه بزرگ و روشن برای مشاهده همه چیز در اختیار دارید بلکه در شرایط کم نور که مشاهده سوژه ها و صحنه ها از میان ویزور بسیار دشوار تر می شود ؛ با استفاده از نمای زنده همه کادر صحنه را به خوبی می توان مشاهده نمود .
همچنین با استفاده از قابلیت بزرگنمایی دیجیتال تصویر در وضعیت نمای زنده ، شما به خوبی قادر خواهید بود تا کوچکترین جزئیات را بررسی نموده و تصویری با حالت شارپ بسیار بالا در نقطه فوکوس به دست بیاورید .اما در هر صورت در اینجا نیز برخی مشکلات وجود خواهند داشت . به جز مسئله باتری که در وضعیت نمای زنده موجب تخلیه سریعتر باتری می شود ؛ استفاده از حالت نمای زنده بدون به کارگیری سه پایه بسیار دشوار است و هر گونه حرکت و لرزش دوربین موجب تغییر فاصله و محل فوکوس می شود . همچنین در شرایط تابش شدید نور آفتاب ؛ دیدن تصویر روی صفحه نمایش دوربین کمی دشوار خواهد بود .
مزیت استفاده از ویزور الکترونیک
دوربین های میرورلس که به ویزور الکترونیک مجهز هستند ؛ این چالش ها را تا حد زیادی پشت سر گذارده اند .بر خلاف ویزور اپتیکال که تصویر منعکس شده از لنز در صفحه فوکوس را نمایش می دهند ؛ در ویزور الکترونیک یک تصویر نمای زنده کوچک که مستقیما از سنسور دوربین به دست می آید , نمایش داده می شود .در نتیجه با استفاده از این امکان مشکلات موجود در زمان وجود نور بیش از اندازه در صحنه یا سوژه , مواجه نخواهید شد .البته دراینجا نیز در صورت وجود حرکت در سوژه یا دوربین ؛ برخی از مشکلات به وجود می آیند . اما نکته مهم آن است که با استفاده از ویزور الکترونیک نیز می توان تمامی امکانات موجود در حالت نمای زنده ( مثل بزرگنمایی تصویر و انتخاب دقیق فوکوس ) را در اختیار گرفت.
با استفاده از ویزور الکترونیک ؛ عمق میدان تصویر را نیز به نحو موثر تری می توان کنترل نمود ( با استفاده از ویزور اپتیکال و در زمان بکارگیری پیش نمایش عمق میدان ؛ مقداری از لبه های تصویر تاریک می شود ) بنابراین در این شرایط به خوبی می توان بخش های شارپ تصویر را به خوبی دید و کنترل نمود .
مزیت های خلاقانه استفاده از فوکوس دستی
در زمان های ثبت عکس های ماکرو ؛ تصویر برداری ویدیویی ؛ تایم لپس و... استفاده از فوکوس دستی یک ابزار بالقوه خلاقانه به شمار می آید .استفاده از لنز های فاقد اتوفوکوس که تنها قابلیت فوکوس دستی دارند ؛ امروزه چندان مطرح نیست زیرا تمامی لنز های اتوفوکوس دار از قابلیت فوکوس دستی نیز برخوردار می باشند .
اما مشکل از آنجا به وجود می آید که در لنز های اتوفوکوس دار , محدوده چرخش رینگ فوکوس دستی کمی محدودتر است و از این روی تنظیم خیلی دقیق ناحیه فوکوس در حالت دستی ؛ امکان پذیر نیست.
باید ها و نباید ها در فوکوس دستی
بعد از فوکوس از زوم کردن پرهیز کنید : زمانی که محل و فاصله مورد نظر برای فوکوس را انتخاب نمودید ؛ از زوم کردن پرهیز کنید زیرا این حالت موجب بر هم خوردن نقطه فوکوس می شود .
از یک سایبان برای ال سی دی استفاده کنید : در شرایط تابش نور آفتاب مشاهده دقیق تصویر در ال سی دی دوربین دشوار است . از یک سایبان در قسمت بالای ال سی دی استفاده کنید تا تصویر را به راحتی ببینید .
جهت گردش رینگ فوکوس را فراموش نکنید : روش به دست آوردن نقطه فوکوس در زمان چرخاندن حلقه فوکوس را به خاطر بسپارید . در زمان های مورد نیاز با کمی تغییر جهت رینگ فوکوس به تنظیم دقیق تر حالت شارپ تصویر کمک می کند .
در فوکوس کردن عجله نکنید : فرایند فوکوس کردن را با دقت و حوصله انجام دهید و از چرخاندن سریع حلقه فوکوس خودداری کنید .