روش استفاده از سایه ها در عکاسی پرتره

روش استفاده از سایه ها در عکاسی پرتره

 

استفاده از سایه ها برای به وجود آوردن حالتهای دراماتیک و تغییر حالت احساسی عکس موثر می باشد. اگر چه در عکاسی همیشه با نور سر و کار داریم اما در هر صورت هر جا که نور وجود دارد سایه ها نیز حضور خواهند داشت و از این روی به دست آوردن و کنترل کردن سایه ها در طول زمان های عکاسی دارای اهمیت زیادی می باشد. برای به دست آوردن بهترین حالت ها از نور و سایه ، کنترل کردن‌ آنها فوق العاده مهم است .

 

1 – استفاده از نور و سایه در ساعتهای طلایی

ساعت طلایی عکاسی ؛ محدوده زمانی بسیار کوتاهی پیش یا پس از غروب آفتاب است که در آن تنالیته رنگهای گرم نزدیک به زمان های غروب آفتاب را می توان به دست آورد. تا 20 دقیقه پس از طلوع آفتاب را نیز در زمره زمانهای طلایی عکاسی می توان محسوب نمود. در این محدوده زمانی بسیار کوتاه ، حالتهای دراماتیک و جذابی را از سایه ها می توان ایجاد نموده و در عکاسی به کار گرفت. به دلیل نرم تر بودن حالت نور در این زمان ها ، تابش مستقیم پرتوهای نور بر روی سوژه ، یا استفاده از منبع نور در پشت سوژه و یا در پس زمینه برای به وجود آوردن حالتهای سیلوئت و ضد نور ؛ کاملا امکان پذیر می باشد . کنتراست های موجود در حالت های ضد نور ضمن تاریک نمودن سوژه ،دستیابی به جزئیات در آنرا نیز امکان پذیر  می نماید.

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

2- عکاسی در ساعتهای میانی روز

وضعیت نور در ساعت های میانی روز موجب به وجود آوردن سایه های بسیار تند و تیز در اطراف سوژه خواهد شد. در حالتهای عادی ، عکاسی در ساعتهای میانی روز را توصیه نمی کنیم اما اگر شما تمایل دارید تا تصاویر بسیار پرنور با سایه هایی بسیار پرکنتراست ایجاد کنید ، این ساعت ها را باید مدنظر قرار دهید .

در عکاسی پرتره ، قرار گرفتن سایه های تند و تیز به خصوص در قسمتهای صورت سوژه پذیرفته نیست اما اگر شما تمایل دارید تا شکل ها و الگوهای هندسی از سایه ها به دست آورید ؛ احتمالا در ساعتهای میانی روز مقدار زیادی از آنها را به دست خواهید آورد. در زمان عکاسی از بناها و ساختمان ها نیز شکل سایه های به وجود آمده از آنها موجب افزایش حالتهای دراماتیک صحنه خواهد شد و استفاده از این عوامل در پس زمینه یا پیش زمینه سوژه های پرتره ، در تغییر حالتهای احساسی تصویر موثر می باشد.

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

3 – از نور مصنوعی استفاده کنید.

اگر به هر دلیل نمی توانید از نور طبیعی و یا نور در زمان روز استفاده کنید ناراحت نباشید زیرا همیشه امکان استفاده از منابع نور مصنوعی برای شما وجود دارد. در واقع نورهای مصنوعی به شما اجازه میدهند تا در حالت کنترل شده تری سایه ها را به درون تصویر خود وارد کنید. استفاده از نور چراغ خیابان ها یک هوای مه آلود یک ایده‌ خلاقانه می تواند باشد . همچنین نئون ها و تابلوی فروشگاه ها نیز در به وجود آوردن حالتهای دراماتیک برای عکاسی فضای باز می توانند موثر باشند.

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

4 – الگوهای نورپردازی اسپلیت و رامبراند را در نورپردازی استفاده کنید.

با قرار دادن منبع نور در زاویه 45 درجه نسبت به سوژه یک الگوی نورپردازی رامبراند را می توان به وجود آورد. کمی ارتفاع منبع نور را نسبت به تراز چشم سوژه افزایش دهید و سپس سر نور را در زاویه 45 درجه به سمت پایین قرار دهید. در این سبک از نورپردازی نیمی از صورت سوژه در سایه قرار می گیرد و تنها یک مثلث کوچک بر روی گونه او به صورت نورانی دیده میشود.

یکی دیگر از الگوهای نورپردازی برای به وجود آوردن سایه در صورت سوژه ؛ استفاده از سبک نورپردازی اسپلیت است. در این شرایط ، منبع نور در کنار صورت قرار گرفته و به گونه ای عمل می کند که نیمی از صورت در نور و نیمی دیگر از آن به طور کامل در سایه قرار بگیرد. پنهان کردن نیمی از صورت در سایه برای به وجود آوردن حالت ابهام و دراما در تصویر موثر می باشد.

5 – از مود تنظیمات دستی استفاده کنید.

برای کارکردن با نور و سایه ها ، تنشیمات دیافراگم در f/8.0 یک نقطه شروع مناسب به نظر می رسد. در این دیافراگم ضمن کنترل عمق میدان به صورت متناسب ، عمق و جزئیات کافی در سایه ها را نیز در اختیار خواهید داشت. این دیافراگم ، حالتهای اعوجاج کروماتیک لنز را تا حد زیادی کاهش داده و از کشیده شدن رنگها در قسمت لبه ها به مقدار زیادی جلوگیری می کند.

اگر تمایل دارید تا سایه ها پر رنگ تر باشند ، سرعت شاتر خود را افزایش دهید . از سرعت شاتر 1.125 ثانیه شروع کنید و به تدریج آنرا تا 1.250 ثانیه افزایش دهید.

6 – ایزو را کاهش دهید.

برای کار  کردن با نور و سایه ها ، از پایین ترین مقدار ایزو در دوربین خود استفاده کنید. در برخی از شرایط ، وضعیت نور موجود در صحنه شما را مجبور می کند تا ایزو دوربین را افزایش دهید اما در هر صورت به خاطر داشته باشید که برای افزایش غلظت سایه ها ،‌ باید حساسیت دوربین را تا حد امکان کاهش دهید .

7 – از رفلکتور استفاده کنید.

برای پر کردن سایه و کاهش غلظت آنها از یک رفلکتور استفاده کنید. رفلکتور ها به عنوان یک منبع نور کمکی ، در پر کردن سایه ها نقش مهمی بازی می کنند.

8 – از هود روی لنز استفاده کنید.

در زمان های عکاسی در فضای باز ، استفاده از هود بر روی دهانه لنز الزامی است . هود با ایجاد سایه بر روی عدسی اصلی لنز ، از بازتاب نور در درون عدسی ها ، ایجاد حالت های لنز فلیر و اعوجاج های ناشی از نورهای اضافی ، جلوگیری می کند.

9- از فیلتر ها استفاده کنید.

در موقعیت های عکاسی با نور خورشید و فضای باز ، فیلترها ابزار هایی کاملا مفید و کاربردی می باشند. یک فیلتر پلاریزه برای کاهش بازتاب ها و شدت نور ، ابزاری مفید در عکاسی پرتره فضای باز است . علاوه بر این  یک فیلتر پلاریزه بر کنترل حالتهای اشباع رنگ نیز تاثیرگذار می تواند باشد.

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

10 – از اسپیدلایت ها استفاده کنید .

در برخی از شرایط برای عکاسی در برابر تابش شدید نور خورشید به یک فلاش پر قدرت تر از فلاش داخلی دوربین نیاز خواهید داشت و فلاش های اسپیدلایت به شما کمک می کنند تا سایه های بسیار پرکنتراست و شدید موجود در این شرایط را به خوبی کنترل کنید. 

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

11 – از سایه درختان استفاده کنید.

در ساعت های مختلف روز ، سایه های درختان شکل های مختلفی را به وجود می آورند و از آنها برای به وجود آوردن حالتهای مختلف در درون تصویر  می توان استفاده نمود.

12 – روی بدن سوژه الگو ایجاد کنید.

از سایه های برای ایجاد الگوهای مختلف روی بدن سوژه می توان استفاده نمود. با توجه به ابزار های موجود در محیط و خلاقیت خود ،‌حالت های ویژه ای را به وجود می توان آورد.

آموزش عکاسی - تعمیر دوربین - تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون

13 – با استفاده از سایه ها تاکید روی سوژه را افزایش دهید.

از سایه ها برای هایلایت کردن بخشهایی خاص از سوژه استفاده کنید. به عنوان مثال در تصویر بالا ،‌عکاسی با استفاده از سایه ها ،‌هایلایت اصلی را روی چشم سوژه قرار داده است .

 

لینکهای مفید :‌

تعمیر دوربین کانن

تعمیر دوربین نیکون

تعمیر دوربین سونی

 

 

 

 

 

نظرات