هنر عکاسی با سرعت شاتر پایین
تکنیک پنینگ ( Panning) یکی از معروفترین تکنیک های عکاسی برای تاکید بر سرعت و القای حس حرکت و پویایی از سوژه های درحال حرکت می باشد. اما در هر صورت بلور شدن حالت حرکت سوژه ها در زمان استفاده از این تکنیک ؛ یکی از جلوه هایی است که به میزان زیادی می تواند بر زیبایی تصویر خلق شده بیفزاید . در اینجا به دو روش برای استفاده از تکنیک پنینگ و تولید عکس های زیبا با استفاده از سرعت شاتر پایین اشاره می کنیم .
تکنیک اول :
استفاده از تکنیک پنینگ برای تولید بوکه در پیش زمینه
در به دست آوردن تصویر زیر از هیچگونه ادیت یا فیلتر در زمان عکاسی استفاده نشده است .
در تولید تصاویر با استفاده از تکنیک پنینگ ؛ حس حرکت سوژه در درون تصویر با استفاده از بلور شدن پس زمینه به دست می آید اما اگر در زمان عکاسی به گونه ای عمل کنید که پیش زمینه سوژه از فوکوس خارج شده و سپس حرکت دادن دوربین برای ایجاد پنینگ استفاده شود ؛ در تمام مسیر حرکت دوربین ؛ پیش زمینه به صورت بوکه شده دیده می شود . تصویر زیر با استفاده از همین شیوه به دست آمده است .
در تصویر فوق حالت رنگ صورتی کشیده شده در پیش زمینه بااستفاده از گل های صورتی رنگی که در پیش زمینه بوده اند ؛ به دست آمده است . در زمان گرفته شدن این عکس ؛ گل های موجود در پیش زمینه را از فوکوس خارج نموده و سپس حرکت دوربین در جهت افقی را انجام داده ایم . برای تقویت رنگ ها در زمان استفاده از این تکنیک ؛ از شیوه های اصلاح وایت بالانس می توان استفاده نمود . بکارگیری یک فیلتر پلاریزه کننده نیز ؛ در تقویت رنگ های موجود در پیش زمینه تصویر ؛ می تواند موثر باشد .
نکته 1 : هر اندازه که از فاصله کانونی بلند تری استفاده نمایید ؛ بلور شدن حالت حرکت به نحو موثر تری به دست می آید .
در زمان عکاسی پنینگ از یک سوژه با سرعت حرکت بسیار بالا ؛ استفاده از سرعت شاتر بسیار کند موجب محو شدن خود سوژه خواهد شد . برای رفع این حالت استفاده از لنز های تله فتو در زماتن عکاسی را پیشنهاد می نماییم . با استفاده از یک لنز تله فتو و در حالت به کارگیری فاصله کانونی بلند تر از حالت نرمال ؛ به آسانی می توان پیش زمینه را به صورت بوکه در آورده و در عین حال حس حرکت سوژه را نیز به دست آورد. در تصویر بالا ؛ از فاصله کانونی 200 میلیمتر ؛ و سرعت شاتر 1/30 ثانیه استفاده شده است .
تصویر فوق ؛ حالت واقعی صحنه و بدون استفاده از لنز تله فتو است . زاویه دید باز تر در این تصویر موجب می شود تا فاصله حرکتی سوژه به خوبی دیده شود و سرعت شاتر معادل با 1/2500 ثانیه موجب فریز شدن حرکت سوژه شده است .
نکته 2 : از یک دیافراگم نسبتا بسته استفاده نکنید .
برای به دست آوردن حالت بوکه در پیش زمینه تصویر لازم است تا از یک دیافراگم باز استفاده کنید. بسته شدن دیافراگم موجب افزایش عمق میدان دید در تصویر شده و حالت بوکه شدن پیش زمینه را از بین می برد . در تصویر بالا از ایزو50 و دیافراگم F/11 استفاده شده است و حالت بوکه شدن پیش زمینه را به وسیله فاصله کانونی بلند لنز , تقویت نموده ایم .
تکنیک دوم
تولید رنگین کمان با نور های موجود در صحنه
به طور خاص برای عکاسی در زمان های شب از مراکز شهری از نور چراغ ها و لامپ های موجود در محیط برای ایجاد امواج رنگین کمانی می توان استفاده نمود . تکنیک پنینگ و سرعت شاتر پایین ؛ یکی از شیوه هایی است که در ایجاد نور های موج دار رنگین کمانی ؛ موثر می باشد .
در تصویر بالا ؛ عکاسی پنینگ از حرکت قطار زمانی انجام شده است که سوژه با سرعت نسبتا کند در حال حرکت بوده است . برای ایجاد حالت پنینگ از یک سوژه با حرکت کند ؛ لازم است تا سرعت شاتر را به میزان بیشتری کاهش دهید و در این تصویر از سرعت شاتر 1/2 ثانیه استفاده شده است . در دوربین های dslr کنترل لرزش های دست در حالت عکاسی با سرعت شاتر کند ؛ کمی دشوار است و استفاده از این تکنیک در حالت عکاسی با دوربین روی دست ؛ نیازمند کمی تمرین و تجربه می باشد .
در هر صورت با استفاه از این شیوه ؛ نور چراغ های موجود در پس زمینه سوژه اصلی به صورت مواج و رنگین کمانی دیده می شود و حس حرکت از سوژه نیز به خوبی در قاب تصویر منتقل می گردد .
استاپ های نوردهی با توجه به سرعت شاتر
سه نکته در رابطه با سرعت شاتر برای گرفتن عکس های هیجان انگیز
اشتباهات رایج سرعت شاتر در عکاسی