7 نکته بسیار مهم در ترکیب بندی عکاسی
نحوه ترکیب بندی در عکاسی همانن ترکیب بندی در سایر هنر های دیگر ؛ به میزان زیادی به تمایل فردی هنرمند بستگی دارد . اما با این وجود ؛ همواره قوانینی در این رابطه وجود دارند که به عکاس کمک می کنند تا بهترین حالت در ترکیب بندی را به دست بیاورد . قوانین ترکیب بندی ؛ از آن دسته از قوانین عکاسی هستند که به فرد احساس راحتی داده و به او اجازه می دهند تا با توجه به خلاقیت خود ؛ بهترین شیوه را در زمان عکاسی به دست بیاورد .
در این مطلب برخی از نکات و قوانینی را مورد اشاره قرار می دهیم که به شما کمک می کنند تا بر اساس قوانین موجود ؛ خلاقانه ترین حالت ها را در عکس های خود به وجود آورید .
1 – قانون یک سوم
قانون یک سوم ؛ همواره مهمترین قانون در ترکیب بندی عکاسی به شمار می آید . این قانون به شما یاد آوری می کند که چشم مخاطب به کدام نقطه از تصویر می نگرد و بر اساس آن شما می توانید سوژه خود را در محلی قرار دهید تا در اولین نگاه مخاطب دیده شود .
این یک قانون کلاسیک و بسیار مهم است و رعایت آن موجب می شود تا سوژه مورد عکاسی ؛ به سرعت دیده شده و از سوی مخاطب تشخیص داده شود .
2 – تغییر زاویه دید
به طور معمول برای عکاسی از زوایای دید مختلف و متفاوتی می توان استفاده نمود . استفاده از زاویه دید های آشنا و معمولی برای چشم مخاطب موجب می شود تا تصاویر تکراری و خسته کننده به نظر آیند . تغییر دادن زاویه دید با دوربین موجب می شود تا مخاطب از یک منظر متفاوت و غیر آشنا به سوژه های درون عکس نگاه کند و این امر جذابیت بیشتری برای مخاطبان به وجود می آورد .
آشنایی با زوایای دید با دوربین یکی از نکات اساسی و اصولی در ترکیب بندی عکاسی به شمار می آید و ترکیب زاویه دید های مختلف به همراه اندازه نما ها و استفاده از تمامی آنها به همراه قانون یک سوم ؛ موجی از خلاقیت را در درون تصویر شما به وجود می آورد .
3 – قدرت در سادگی
تصاویر خود را تا حد امکان ساده کنید . تصاویر ساده و منظم تاثیر گذاری بیشتری را بر چشم مخاطب به وجود می آورند . تا حد امکان از یک پس زمینه ساده و قوی برای سوژه های خود استفاده نمایید . ساده تر شدن پس زمینه و رعایت کنتراست مناسب در آن به بهتر و برجسته تر دیده شدن سوژه شما کمک بسیار زیادی می نماید .
پر کردن کادر تصویر با سوژه اصلی نیز یکی از راه های به وجود آوردن سادگی برای تاثیر گذاری بیشتر به شمار آورده می شود . زمانی که در یک محیط شلوغ و پر از آشفتگی عکاسی می کنید ؛ پر کردن کادر با خود سوژه یکی از روش های موثر برای ایجاد نظم و هارمونی در کادر تصویر است .
4 – هم افزایی
هر گونه عوامل مزاحم که به بهتر دیده شدن سوژه شما کمک نمی کنند را از کادر تصویر خود دور کنید . ترکیب بندی به روش هم افزایی بدین معنا است که عوامل مفید و موثر را در بهترین نقطه قابل دید در تصویر قرار دهید و عوامل مزاحم را تماما خارج نمایید .
5 – بررسی و بازبینی ترکیب بندی
در زمان ترکیب بندی ؛ همه جزئیات و ظرایف موجود در صحنه را با دقت بررسی نمایید . قبل از قرار دادن دوربین در مقابل چشم خود ؛ تمامی جزئیات صحنه را مورد بررسی قرار دهید. عکاسان حرفه ای به طور معمول دقت و وسواس زیادی را برای بررسی جزئیات صحنه اختصاص می دهند و با استفاده ازاین روش ؛ هرگونه عوامل مزاحم را از سوژه های مورد عکاسی دور می کنند.
6 – تمرین موجب تکامل است .
بدون تردید شما به عنوان یک عکاس ؛ انسان با استعدادی هستید اما در هر صورت ؛ تمرین و تکرار بیشتر موجب تکامل شما خواهد شد .تا حد امکان عکاسی کنید و از تجربیات به دست آمده در جهت بهبود شرایط خود در طول زمان عکاسی استفاده کنید .مهارت در ترکیب بندی به میزان زیادی با تمرین و تکرار و عکاسی کردن در شرایط و محیط های مختلف به دست آورده می شود . چشم خود را برای دیدن سوژه های متفاوت تقویت کنید و همواره بر مهارت های ذهنی خود بیفزایید.
7 – از تجربیات دیگران درس بگیرید .
آثار عکاسان معروف را به دقت بررسی کنید و سعی کنید تا نکات نهفته در ترکیب بندی آن تصاویر را تشخیص دهید .اگر به عنوان یک عکاس تازه کار وارد دنیای عکاسی شده اید ؛ زاویه های دید و اصول ترکیب بندی مورد استفاده از سوی دیگران را به دقت بررسی نموده و سعی کنید تا این نکات را در زمان های عکاسی مورد استفاده قرار دهید . مشاهده تصاویر موجود در پروفایل اجتماعی عکاسان برجسته ؛ یکی از شیوه های یادگیری و مهارت یابی سریع تکنیک های ترکیب بندی در عکاسی می باشد .
نکات حرفه ای در ترکیب بندی : نحوه استفاده از ریتم ؛ منحنی و الگو ها در عکاسی
یک ترکیب بندی کلاسیک در عکاسی پرتره
استفاده از فضای منفی به عنوان یک ابزار قدرتمند در ترکیب بندی عکاسی
نحوه استفاده از خطوط هدایتگر برای انجام یک ترکیب بندی قوی در عکاسی
استفاده از رنگ ها برای انجام یک ترکیب بندی قوی در عکاسی