در چه زمان هایی باید از حالت نورسنجی نقطه ای استفاده نمود ؟
دوربین های عکاسی به صورت پیش فرض در حالت نورسنجی ماتریکس یا تخمینی قرار دارند و در بسیاری از موارد این حالت از نورسنجی در شرایط نوری مختلف به خوبی عمل می کند . اما در هر صورت در شرایط نوری چالش برانگیز عکاس باید بداند که چه نوع نورسنجی را برای تنظیمات نوردهی به دوربین باید انتخاب نماید .
به عنوان مثال در عکس زیر پر های سفیدرنگ پرنده نور بیش از اندازه ای دارند و جزییات آنها از بین رفته است . این عکس با حالت نورسنجی پیش فرض دوربین به ثبت رسیده است . البته باید به این نکته نیز باید توجه داشته باشیم که این عکس در حالت کراپ قرار دارد و به طور خاص برای این سوژه محیط اطراف 85 درصد و سوژه 15 درصد از کادر را تشکیل می داده است .
بنابرین 85 درصد از کادر تصویر دارای وضعیت نوردهی تاریکتر از سوژه بوده است . در این حالت ؛ دوربین بر اساس وضعیت کلی کادر تصویر نورسنجی نموده است و برای روشن تر کردن حالت کلی صحنهخ برای سوژه نیز نوردهی بیش از اندازه ای را در نظر گرفته و به همین دلیل جزییات سوژه از دست رفته است.
در اینجا باید بدانیم که در چه مواقعی لازم است تا حالت های نورسنجی را تغییر دهیم سیستم نورسنجی دوربین در صورتی که نور صحنه یکنواخت باشد به خوبی کار میکند ولی هنگامی که سوژههای متعددی در صحنه وجود دارد که هریک دارای نور متفاوتی هستند، سیستم نورسنجی دچار مشکل میشود. برای مثال اگر از آسمان آبی بدون ابر که در آن خورشید دیده میشود عکاسی میکنید؛سیستم نورسنج یا مترنیگ دوربین به درستی عمل میکند.
زیرا تنها یک سطح نور برای تشخیص وجود دارد. اما اگر ابر به صحنه شما اضافه شود، کار کمی سختتر میشود.زیرا دوربین باید میزان نور ابرها و نور آسمان را ارزیابی کرده و میزان نور مطلوب را تشخیص دهد. در نتیجه نورسنج دوربین ممکن است آسمان را کمی روشنتر نماید تا بتواندمیزان نور ابرهای سفید را به درستی تعیین کند در غیر اینصورت ابرها بسیار سفید شده و Overexpose میشوند.
نورسنجی نقطهای (Spot Metering)
این حالت از نورسنجی تنها میزان نور را در اطراف نقاط فوکوس انتخابی را لحاظ کرده و سایر مناطق تصویر را نادیده میگیرد. برای مثال هنگام عکاسی از پرندگان میتوانید از این حالت استفاده کنید.زیرا پرندگان معمولا قسمت کوچکی از صحنه را اشغال کرده و باید مطمئن شویم که نور مناسبی دارند. از آنجایی که در این حالت نورسنجی، نقطه فوکوسی که شما انتخاب میکنید ملاک تعیین نوردهی است،حتی اگر پرنده در گوشه تصویر باشد، میتوانید نور صحیحی را به دست آوریدهمچنین این حالت نوردهی برای مواقعی که پشت سوژه شما روشن باشد نیز کاربرد دارد.
در این حالت دوربین به جای اینکه قسمت هایی از نقاط مختلف تصویر را برای نور سنجی انتخاب کندتنها قسمت کوچکی از کادر را برای نور سنجی انتخاب می کند و بر اساس آن نور سنجی می کند.
استفاده از Spot Metering تلاش و دقت بیشتری می خواهد اما نتیجه آن هم خیلی بهتر از نور سنجی حالت ماتریسی است. برای نور سنجی نقطه ای شما باید قسمتی که نور سنجی در آن انجام می شود را روی قسمت مناسبی از سوژه قرار دهید. مانند تمام حالت های نور سنجی، نور سنجی ای که دریافت می کنید بر اساس نور های میانه (Mid-Tone) است.
برای اینکه بتوانید نورسنجی و فوکوس را به صورت جداگانه کنترل کنید، مطمئن شوید که تنظیم AE-L/AF-L در قسمت منوی Custom Settings بر روی حالت «AE Lock Only» تنظیم شده است.
با این کار شما می توانید نورسنجی را بر روی قسمتی که انتخاب کرده اید انجام دهید و این نور سنجی را قفل کنید،سپس با فشردن دکمه شاتر تا نیمه بر روی سوژه فوکوس کنید. در عکاسی پرتره، قسمتی که باید نور سنجی روی آن انجام شود پوست سوژه است. برای عکاسی از منظره این نقطه می تواند شاخ و برگ یا چمن باشد.
نمایندگی تعمیرات کانن - نمایندگی تعمیرات نیکون