10 اشتباه در ترکیب بندی عکاسی که باید از آنها دوری نمود .

10 اشتباه در ترکیب بندی عکاسی که باید از آنها دوری نمود .

رعایت اصول ترکیب بندی در عکاسی یکی از مهمترین مواردی است که در زمان ثبت عکس باید به آنها توجه داشته باشیم . دراین مطلب به 10 مورد از مهمترین اشتباهات ترکیب بندی در زمان عکاسی اشاره می نماییم .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

1- قرار دادن سوژه در مرکز کادر

گاهی اوقات قرار دادن سوژه در مرکز کادر تصویر ایده مناسبی به نظر می رسد اما به طور کلی یکی از مهمترین قوانین در ترکیب بندی عکاسی آن است که سوژه را از مرکز کادر خارج نموده و در یک سوم چپ یا راست تصویر قرار دهید. در بسیاری از دوربین های مدرن امروزی ، امکاناتی برای مشاهده خطوط کادر بندی تصویر وجود دارد . با فعال کردن خطوط کادر بندی تصویر سوژه را به صورت مناسب در بهترین موقعیت در درون کادر تصویر می توان قرار داد .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

2 – کوچک بودن سوژه در درون کادر تصویر

اگر چه مغز انسان از این توانایی برخوردار است که سوژه اصلی یک تصویر را تشخیص دهد و بر  آن متمرکز شود اما در هر صورت در بسیاری از مواقع این توانایی مورد استفاده قرار نمی گیرد. به طور معمول در زمان ثبت یک تصویر بهتر آن است که عکاس در نزدیکترین فاصله نسبت به سوژه قرار بگیرد و تا حد امکان جزئیات بیشتری از آن را به تصویر بکشد . پر کردن کادر تصویر با سوژه اصلی ؛ یکی از تکنیک های مهم در کادر بندی و ترکیب بندی عکس است و به مخاطب اجازه می دهد تا اطلاعات نسبتا زیادی را از سوژه مورد عکاسی به دست آورد .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

3 – عدم وجود اجسام در پیش زمینه

یکی از ایده های خلاقانه در زمان عکاسی آن است  که از عناصر و اشیاء موجود در پیش زمینه برای نمایش عمق تصویر استفاده شود . وجود اجسام در پیش زمینه موجب می شود تا چشم مخاطب به سمت سوژه اصلی کشیده شده و توجه افراد را به آن جلب نماید . این تکنیک به طور خاص در زمان عکاسی از منظره و طبیعت کاربرد بسیار زیادی دارد . قرار دادن سنگ ها ؛ صخره ها و گل ها در پیش زمینه تصویر و عبور دادن نقطه فوکوس از آنها و برجسته تر نمودن سوژه  اصلی در فاصله میان پیش زمینه و پس زمینه یکی از تکنیک های خلاقانه و بسیار مهم در عکاسی فضای باز به شمار می آید.

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

4 – همیشه عکاسی کردن در حالت ایستاده

بازی با پرسپکتیو یکی از قوانین مهم در عکاسی است . استفاده از زاویه های دید از پایین و یا دید از بالا ؛ یکی از راهکار های خلاقانه برای ثبت تصاویر منحصر به فرد می باشد . برای به دست آوردن یک زاویه دید مناسب ، گاهی لازم است تا عکاس به صورت نشسته روی زانو و یا حتی به صورت خوابیده ، بهترین زاویه دید خود را به دست آورد .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

5 – پس زمینه بسیار شلوغ

پس زمینه تصویر یکی از مهمترین بخش های آن به شمار می آید . وجود یک پس زمینه شلوغ و پر از هرج و مرج به ترکیب بندی تصویر هیچ کمکی نمی نماید و حتی موجب برهم خوردن تمرکز چشم مخاطب از سوژه اصلی خواهد شد . وجود یک پس زمینه مرتب و منظم تا حد زیادی به نمایش واضح و برجسته سوژه در درون کادر تصویر کمک می نماید .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

6 – عدم رعایت عمق میدان

در عکاسی منظره و یا در سبک عکاسی ماکرو استفاده از دیافراگم کوچک برای افزایش عمق میدان دید در تصویر به طور معمول استفاده می شود . به طور کلی عمق میدان تصویر تعیین می کند که عناصر موجود در تصویر تا چه محدوده ای در فوکوس قرار داشته باشند .

اما در صورتی که تمایل دارید تا سوژه خود را به صورت واضح و برجسته و جدا از محیط آن نمایش دهید ؛ استفاده از دیافراگم بزرگ و باز تا حد زیادی به شما کمک می کند تا عمق تصویر را کاهش داده و سوژه خود را به صورت واضح و برجسته نمایش دهید .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

7 – کج شدن خط افق

یکی از بدترین حالت های ترکیب بدنی در عکاسی منظره و یا حتی در عکس پرتره ؛ مج و مورب شدن خط افق در تصویر است .

در بسیاری از دوربین های DSLR مدرن امروزی ؛ گزینه ای برای تنظیم خط تراز دوربین وجود دارد و این گزینه به عکاس کمک می کند تا نسبت به صاف و مستقیم بودن خط افق در کادر بندی خود اطمینان حاصل نماید . بسیاری از سه پایه های مدرن و با کیفیت نیز امکاناتی برای نمایش سطح تراز و موقعیت قرار گیری دوربین را در اختیار کار بر قرار می دهند .

8 – بلور شدن تصویر

بسیاری از مواقع و در زمان استفاده از یک دیافراگم نسبتا بسته برای در فوکوس قرار دادن همه اشیا موجود در تصویر منجر به کاهش بیش از اندازه سرعت شاتر برای دستیابی به حالت نوردهی مناسب می شود .

این نکته را به خاطر داشته باشید که دیافراگم و شاتر دوربین دارای یک رابطه بسیار مستقیم با یکدیگر هستند و استفاده از یک دیافراگم کوچک موجب کاهش سرعت شاتر برای جبران حالت نوردهی خواهد شد . کاهش سرعت شاتر موجب می شود تا لرزش های دوربین به میزان بیشتری ثبت شوند و در این حالت خطر بلور شدن تصویر و از بین رفتن جزئیات آن همواره وجود خواهد داشت .

9 – عدم وجود نقطه کانونی

سوژه اصلی مورد ثبت در عکس باید در ناحیه ای قرار داشته باشد که بیشترین تمرکز مخاطب بر آن قرار می گیرد . جلب نظر مخاطب به سمت نقطه کانونی عکس با استفاده از عواملی همچون اندازه  ؛ رنگ ؛ شکل , فرم و کنتراست به وجود می آید .

تعمیر دوربین کانن - تعمیر دوربین نیکون - تعمیر دوربین سونی

10 – عدم آگاهی از کارکرد ها و عملکرد های دوربین

یادگیری کارکرد بخش های مختلف منو ها و تنظیمات دوربین یک امر واجب و ضروری برای هر عکاس است و دستیابی به مهارت در به کار بردن امکانات مختلف موجود در دوربین های مدرن امروزی ؛ به تمرین ؛ آموزش و کسب تجربه نیاز دارد . آشنایی با ایزو ؛ مود های عکاسی ؛ نقطا فوکوس ؛ جبران نوردهی ؛ دیافراگم ؛ سرعت شاتر و سایر تنظیمات بدون نیاز به جدا کردن دوربین از مقابل چشم ؛ به تمرین و مطالعه بسیار زیادی نیاز دارد.

 

نکات الهام بخش برای ترکیب بندی در عکاسی ماکرو

نکات حرفه ای در ترکیب بندی : نحوه استفاده از ریتم ؛ منحنی و الگو ها در عکاسی

یک ترکیب بندی کلاسیک در عکاسی پرتره

استفاده از فضای منفی به عنوان یک ابزار قدرتمند در ترکیب بندی عکاسی

نحوه استفاده از خطوط در ترکیب بندی و کادر بندی

روش استفاده از الگوهای تکرار شونده در ترکیب بندی عکاسی

نظرات