چند نکته در رابطه با استفاده از مد دستی دوربین
در بسیاری از موارد این نکته شنیده می شود که عکاسان حرفه ای کسانی هستند که تنها از مد دستی دوربین خود برای عکاسی از صحنه های مختلف استفاده می کنند و حتی گاهی چنین تصور می شود که برای گرفتن یک عکس خوب تنها باید از مد دستی دوربین استفاده نمود و سایر مد ها و حالت های عکاسی موجود بر روی دوربین های مختلف کارایی چندانی ندارند . در این مطلب به بررسی نکات و حقایقی در رابطه با استفاده از مد دستی و سایر مد های عکاسی در دوربین های DSLR می پردازیم .
یک نکته به صورت عمومی وجود دارد و آن نکته این است که عکاسان حرفه ای و تمامی عکاسان باتجربه از تمام مد ها وامکانات موجود در دوبین خود برای عکاسی استفاده می کنند . هر یک از مد های دوربین بنا به دلیلی به وجود آورده شده اند و هر یک از آنها می توانند ارایه گر سادگی ، سرعت ؛ انعطاف پذیری و یا حتی کنترل کامل بر روی دوربین در زمان گرفتن عکس ها باشند .
با توجه به شرایطی که در زمان عکاسی کردن از سوژه های مختلف به وجود می آیند ؛ هر یک از این مد ها را در زمان مناسب می توان مورد استفاده قرار داد . بعنوان مثال در زمان عکاسی از سوژه هایی مثل پرندگان که با سرعت بسیار زیادی از مقابل دوربین عبور می کنند ؛ استفاده از مد دستی که کنترل زیادی بر همه شرایط به وجود می آورد چندان ساده و آسان نخواهد بود و برای ثبت یک عکس گاهی نیاز است تا تعداد زیادی شات با تنظیمات مختلف بزنید تا به یک عکس با سرعت و نور مناسب برسید . در زمان های عکاسی از سوژه ها در محیط های مختلف تغییر شرایط نور و از دست رفتن زمان مناسب برای عکاسی نیز یکی از مواردی است که حتما باید مورد توجه قرار داده شود .
در شرایطی همانند شرایط فوق ؛ یک عکاسی با تجربه و حرفه ای استفاده از مد اولویت شاتر دوربین را مورد توجه قرار می دهد . در این شرایط با استفاده از تنظیمات شاتر می توان نسبت به شارپ بودن سوژه اطمینان حاصل نمود و تنظیم دیافراگم را به اسانی می توان در اختیار دوربین قرار داد و برای به دست آوردن صحنه های روشن تر یا تاریک تر به اسانی می توان از تنظیمات جبران نوردهی دوربین استفاده نمود .
در سمت مقابل در زمان عکاسی از یک منظره گسترده ؛ و برای رعایت دقیق همه اصول عکاسی در یک تصویر صحیح ؛ استفاده از مد دستی دوربین الزامی به نظر می رسد . در مد دستی دوربین ؛ کنترل تمامی عوامل در دست عکاس قرار خواهد داشت و به اسانی می توان عمق میدان ؛ وضعیت نوردهی به دوربین ؛ حالت های بلور در پیش زمینه یا پس زمینه ؛ و نقاط انتخابی برای فوکوس را در اختیار داشت .
همیشه به استفاده از مد دستی نیاز خواهد بود
عکاسی با مد دستی دوربین یک ضرورت است اما نه در همه زمان ها . آگاهی از مفاهیم و تاثیرات اصول نوردهی ؛ فوکوس ؛ سرعت شاتر ؛ و دیافراگم در تصویر نهایی ؛ قلب و روح حالت های تاثیر گذار بر نفاهیم موجود در درون یک عکس را تشکیل می دهند و برای کسب مهارت بر جنبه های فنی اصلاح یک تصویر شما نیازمند کسب مهارت برای درکنار قرار دادن تمامی این عوامل بدون کمک راهنمایی دوربین هستید .
کنترل دستی به معنای کنترل کامل دوربین است
برای عکاسی از یک صحنه می بایست تمامی عوامل موجود در صحنه پیش روی را مورد بررسی و ارزیابی قرار داد در اینجا باید تصمیم گرفت که صحنه به چه میزان باید روشن یا تاریک باشد و بر این اساس می بایست نقطه کانونی را انتخاب نمود . حالت های بلور حرکت را مشخص نمود و نحوه تاثیر گذاری بر عمق میدان را تعیین کرد . در این شرایط عکاس با کسب تجربه بهتر می تواند ایزو ؛ شاتر و دیافراگم را بدون کمک نورسنج دوربین تنظیم نماید .