راهنمای درک بهتر مفهوم فاصله کانونی در عکاسی

راهنمای درک بهتر مفهوم فاصله کانونی در عکاسی

بسیاری از افراد تصور  می کنند که آگاهی از سه مفهوم به کار رفته در مثلث نوردهی ( ایزو – شاتر – دیافراگم ) اصلی ترین بخش های پایه در عکاسی را تشکیل می دهد اما یک عامل دیگر به نام فاصله کانونی ، نیز یکی از مهمترین فاکتور های پایه در عکاسی بوده و نه تنها از تاثیر گذاری زیادی بر سایر عوامل موجود در مثلث نوردهی برخوردار است بلکه بر نحوه ثبت صحنه مورد عکاسی نیز به میزان زیادی تاثیر می گذارد .

فاصله کانونی چیست :

به فاصله موجود  میان لنز و نقطه ثبت تصویر بر روی سنسور در حالت فوکوس لنز در بی نهایت ، فاصله کانونی گفته می شود.

فاصله بی نهایت ، دورترین فاصله قابل مشاهده است و اصولا در این فاصله است که زاویه دید شما را تعیین می کند . به طور کلی ، لنز ها بر اساس فاصله کانونی آنها دسته بندی می شوند . لنز های استاندارد ، لنز هایی هستند که از پرسپکتیو مشابه چشم انسان برخوردار می باشند و در این میان لنز های 50 میلیمتری به عنوان لنز های استاندارد دسته بندی می شوند .

لنز های دارای فاصله کانونی پایین به عنوان لنز های واید انگل طبقه بندی می شوند زیرا زاویه دید بازتری دارند در حالیکه لنز های دارای فاصله کانونی بلند تر که زاویه دید بسته تری دارند را لنز های تله فتو می نامند .

تاثیر فاصله کانونی

فاصله کانونی تاثیرگذاری مستقیم بر روی عکس دارد و از این روی لنز های مختلف برای ژانر های متفاوتی از عکاسی مناسب می باشند .

لنز های واید انگل : به طور کلی از لنز های واید انگل برای عکاسی طبیعت و منظره استفاده می شود زیرا با استفاده از این لنز ها صحنه های گسترده و بسیار بزرگ را می توان در درون کادر یک عکس قرار دارد . لنز های واید انگل دارای پرسپکتیو اغراق شده ای هستند بدین صورت که اجسام ثبت شده با یک لنز واید ، به صورت کشیده در طول تصویر دیده می شوند.

در زمان کار با یک لنز واید انگل این نکته اهمیت بسیار زیادی دارد که اجسام به صورت ناخواسته بر روی لبه های کادر تصویر قرار نگیرند و نکته مهمتر آنکه این لنز ها برای عکاسی از فواصل بسیار نزدیک مناسب نیستند زیرا باعث بزرگتر دیده شدن اجزای صورت انسان و ایجاد حالت دفرمه در عکس و سوژه می شوند .

لنز های تله فتو برخلاف لنز های واید انگل باعث تخت شدن تصویر می شوند بدین صورت که در عکس های ثبت شده با این لنز ها ، پس زمینه و پیش زمینه تصویر به صورت نزدیک تر به هم دیده می شوند . استفاده از این لنز ها برای مواقعی مناسب است که می خواهیم از یک کادر بسته برای بیرون نگه داشتن عناصر ناخواسته از کارد تصویر ، استفاده نماییم .

با توجه به قابلیت های بیان شده ف از لنز های تله فتو بیشتر برای عکاسی پرتره استفاده می شود .

عمق میدان :

هر اندازه که فاصله کانونی یک لنز بند تر باشد ، وضوح عمق میدان آن بیشتر خواهد بود . بنابراین به خاطر داشته باشید که در زمان ثبت یک عکس پرتره برای از بین بردن پس زمینه و عمق میدان ، با استفاده از یک لنز تله فتو به نتایج بهتری دست خواهید یافت .

نوع دوربین / اندازه سنسور

یکی دیگر از فاکتور های تاثیر گذار بر مبحث فاصله کانونی ، نوع دوربین مورد استفاده است . یک دوربین فول فریم با سنسور 35 میلیمتری ، دقیقا تمام زوایای دید یک لنز فول فریم را مورد ثبت قرار می دهد . بنابراین در زمان استفاده از یک لنز 50 میلیمتری بر روی یک دوربین فول فریم باید مطمئن باشیم که تمام قسمت های تصویر که از سوی لنز دیده می شوند  ، بر روی سنسور دوربین ثبت می شوند .

اما در سنسور های APS-C که بیشتر در دوربین های سطح مبتدی و نیمه حرفه ای استفاده می شوند ، زاویه دید سنسور باریک تر می باشد بدین معنا که مقداری از لبه های تصویر از سوی سنسور دیده نشده و بریده می شوند .

 

تاثیر لنز های تله فتو کوتاه بر فاصله کانونی و زاویه دید در عکاسی

 

آیا فاصله کانونی لنز باعث ایجاد اعوجاج و تخریب در سوژه می شود ؟

نظرات