چگونه می توان با هر نوع دوربین کمترین عمق میدان را به دست آورد ؟
با استفاده از دوربین های فول فریم تقریبا تمام تکنیک های عکاسی را می توان به آسانی انجام داد اما تکنیک های مرتبط با عمق میدان را تقریبا با هر نوع دوربینی می توان انجام داد با استفاده از یک دوربین فول فریم و یک لنز سریع ، از بین بردن عمق میدان برای محو کردن پس زمینه کار آسانی است اما در زمان استفاده از یک دوربین کامپکت یا در زمان عکاسی با گوشی های هوشمند چطور ؟ چگونه می توان این کار را انجام داد ؟
به خوبی می دانیم که در دوربین هایی که سنسور بزرگ دارند و با استفاده از یک دیافراگم کاملا باز در لنز های سریع ، عمق میدان دید محو می شود و سوژه برجسته تر نشان داده می شود اما نکته ای که باید بدانیم این است که در سایر دوربین های ارزانتر و کوچکتر نیز با روشهای مختلفی می توان به کنترل عمق میدان دید پرداخت .
اولین نکته در کنترل عمق میدان دید باز کردن دیافراگم تا سر حد ممکن است اما همانگونه که می دانیم در گوشی های هوشمند و یا بر روی دوربین های کامپکت کنترل چندانی بر عامل دیافراگم نمی توان اعمال نمود .
به سوژه نزدیک شوید
در زمان استفاده از یک لنز ماکرو ؛ بهترین مزیتی که به دست می آوریم قدرت فوکوس لنز از یک فاصله بسیار نزدیک به سوژه است و در عین حال یک لنز 90 میلی متری متعارف نیز از فاصله نزدیک به سوژه در هر دیافراگمی عمق میدانی شبیه به یک لنز ماکرو ایجاد می کند .
بنابراین نزدیک شدن به سوژه یکی از راه های از بین بردن عمق میدان به شمار می آید . دوربین تبلت ها و گوشی های هوشمند قادرند از فاصله چند سانتیمتری بر روی سوژه فوکوس کنند و حتی با وجود سنسور های بسیار کوچک درون خود می توانند پس زمینه را به طور کامل مات و محو کنند .
اما در رابطه با دوربین های کامپکت فوکوس کردن از یک فاصله بسیار نزدیک امکان پذیر نمی باشد و به همین دلیل می بایست از تکنیک بعدی که شرح می دهیم استفاده نمایید .
از گزینه عکاسی در حالت ماکرو استفاده کنید
در بسیاری از دوربین های کامپکت گزینه ای برای عکاسی در حالت ماکرو وجود دارد که با علامتی به شکل گل نمایش داده می شود . زمانی که به عکاسی در این حالت می پردازید امکان فوکوس کردن از فواصل بسیار نزدیک به سوژه فراهم می آید و هنگامی که از یک فاصله بسیار نزدیک بر روی سوژه فوکوس می نمایید مقدار زیادی از پس زمینه را از فوکوس خارج نموده و در واقع آنرا بلور یا محو می کنید .
در بسیاری از دوربین ها برای عکاسی در حالت ماکرو لازم است تا لنز به صورت واید باشد زیرا در یک فاصله کانونی بلند امکان فوکوس کردن از یک فاصله بسیار نزدیک وجود نخواهد داشت .
همواره این نکته را به خاطر داشته باشید که استفاده از لنز در حالت واید و نزدیک شدن به سوژه ممکن است باعث ایجاد اعوجاج در سوژه شود و از این روی می بایست کادر و ترکیب بندی خود را به گونه ای اعمال نمایید که اعوجاج تاثیری بر سوژه وارد نسازد .
تا حد امکان پس زمینه را جدا کنید
زمانی که بر روی سوژه فوکوس می کنید در واقع به دوربین اطلاع می دهید که کدام بخش از صحنه در اولویت قرار دارد اما به هر روی دوربین تنها سوژه را در فوکوس قرار نمی دهد و ناحیه فوکوس مقداری از پیش زمینه و پس زمینه را نیز در بر می گیرد.
این حالت در اثر دیافراگم مورد انتخاب از سوی شما به وجود می آید . در شرایطی که بخش هایی از صحنه در منطقه فوکوس قرار می گیرند هر اندازه که از سوژه فاصله بگیرید ؛ این نواحی از منطقه فوکوس دوربین شما خارج می شوند . در رابطه با پس زمینه نیز همین قانون صدق می کند . هر اندازه فاصله سوژه از پس زمینه بیشتر باشد ، مقدار کمتری از آن در فوکوس قرار می گیرد و بلور می شود .
در زمان ترکیب بندی هر جسم حواس پرت کن را از کادر خود خارج نمایید و در صورتی که امکان خارج نمودن اجسام از کادر را ندارید ،با تغییر زاویه دید سعی کنید اجسام مزاحم را از کادر خود خارج نمایید .
فواصل کانونی مختلف را امتحان کنید
فاصله های کانونی بلند ، عمق میدان کمتری را در عکس به وجود می آورند .این قانون به صورت طبیعی وجود دارد زمانی که با استفاده از یک لنز تله فتو کادر تصویر را با سوژه پر می کنید ،مقداری زیادی از پس زمینه و عمق میدان را از بین می برید اما در این رابطه باید در خاطر داشته باشید که نسبت ابعاد سوژه با نسبت ابعاد کادر و پس زمینه شما در یک تناسب قرار داشته باشد .
در صورت رعایت نسبت و تناسب ابعاد ، جیزی در رابطه با عمق میدان تغییر نمی کند و به سختی می توانید با یک لنز تله فتو عمق میدان را از بین ببرید اما در صورت استفاده از فواصل کانونی بلند برای جدا کردن سوژه از پس زمینه آنگاه خواهید دید که اجسام در کادر تصویر شما به صورت کشیده تر دیده می شوند .
در این شرایط شما می بایست عمق میدان و محل قرار گیری سوژه در یک ترکیب بندی را به گونه ای تعیین نمایید که سوژه دچار کمترین حالت کشیدگی شود .در شرایط استفاده از یک دوربین کامپکت ؛ شما می توانید در کمترین فاصله قابل فوکوس با دوربین از سوژه خود قرار گرفته و بر روی آن فوکوس کنید . در این حالت سوژه در فوکوس کامل است و پس زمینه به میزان زیادی از فوکوس خارج و محو می شود.
نمایندگی تعمیرات کانن نمایندگی تعمیرات نیکون