روش عکاسی با تکنیک ضد نور در زمان های غروب آفتاب
در برخی از مقالات به این نکته اشاره نموده ایم که در هنگام غروب آفتاب ؛ بهترین حالتهای نور برای عکاسی را می توان به دست آورد. تنالیته گرم رنگ نور به همراه نور و سایه های نرم در زمان های غروب آفتاب ؛ این ساعت ها را به عنوان ساعت های طلایی برای عکاسی مطرح نموده اند . به جز عکاسی با تکنیک نور و سایه ها ؛ روش های دیگری برای استفاده از شرایط موجود در زمان های غروب آفتاب نیز وجود دارند.
اگر شما یک عکاس پرتره هستید و به طور معمول از سوژه های انسانی عکاسی میکنید ؛ شرایط و حالت های موجود در زمان های غروب آفتاب به شما کمک می کنند تا تنوع بسیار زیادی را در کادر تصویر خود به وجود آورید .
ضد نور یا سایه نما یا سیلوئت تکنیکی در عکاسی است که در آن، منبع نور در پشت سوژه قرار دارد و در قویترین حالت به دلیل تندی نور، سایهای از سوژه بر روی عکس ایجاد میشود. زیباترین حالت زمانی پیش میآید که خورشید در حال طلوع یا غروب است و پسزمینه به رنگ نارنجی یا زرد مشخص میشود
عکاسی ضد نور یکی از روشهای انتقال اندوه، احساس و حالتهای عاطفی به بینندهاست. ممکن است بیننده با دیدن این نوع عکسها به درک درست و واضحی از سوژه نرسد، اما بخش تیره و سیاه تصویر باعث شکل گیری قدرت تخیل بیننده میشود.
مهمترین نکته در عکاسی ضد نور قرار دادن سوژه در مقابل یک منبع نور عظیم و تنظیم میزان نوردهی دوربین بر اساس روشنترین بخش تصویر (پس زمینه) است. میزان نوردهی دوربین باید بر اساس روشنترین بخش پس زمینه و نه سوژه تنظیم شده باشد. با رعایت این اصل اولیه، سوژهٔ موردنظر به دلیل نبود نور کافی حتی اگر به طور کامل سیاه نشود بسیار تیره یا به اصطلاح آندر اکسپوزد (under exposed) –حداقل نوردهی- خواهد شد
به طور کلی در زمان های غروب آفتاب ؛ به دو شیوه از انسان می توان عکاسی نمود .
1 – سیلوئت کردن ( ضد نور شدن سوژه ) برای عدم نمایش جزئیات و به منظور نمایش خطوط و حجم ها
2 – نمایش کامل جزئیات
در این مطلب روش سیلوئت نمودن ( ضد نور شدن ) سوژه ها در زمان های غروب آفتاب را مورد بررسی قرار می دهیم .
در زمان به وجود آوردن یک تصویر ضد نور شده ؛ اصلی ترین عنصری که باید به آن توجه نمود ؛ روش برخورد با شکل ها و حجم ها می باشد . در این روش ؛ حجم اشیا و خطوط لبه آنها در تصویر نمایش داده می شود و از جزئیات درونی سوژه ها نمی توان اثری یافت . در زمان های غروب افتاب ؛ به دست آوردن یک شکل کاملا تیره و بدون جزئیات ؛ یکی از اصول اساسی به شمار می آید.
در توضیح روش های عکاسی به این نکته پرداخته ایم که انجام نورسنجی بر اساس نور موجود در پس زمینه موجب می شود تا هر یک از دیگر سوژه های موجود در تصویر ؛ به صورت تاریک و سیاه دیده شوند.
پیش از این ما به این نکته توجه می نمودیم که در نواحی تیره تصویر مقداری از جزئیات را نیز نمایش دهیم اما اکنون در به دست آوردن یک تصویر ضد نور شده نور سنجی را به طور کامل بر اساس نور موجود در پس زمینه ( آسمان ) انجام می دهیم و با انجام این کار تمامی جزئیات موجود در بخش های درونی سوژه را به صورت تاریک به دست خواهیم آورد .
نکته دوم در به دست آوردن عکس های ضد نور شده ؛ به دست آوردن حالت صحیح شکل و حجم صحیح سوژه ها می باشد. به این نکته توجه داشته باشید که فقط شکل و حجم سوژه شما به صورت تاریک دیده می شود و هر چیز به غیر از آن ( آسمان ؛ پیش زمینه و پس زمینه ... ) دارای جزئیات می باشند . زمانی که یک شکل با حجمی خاص را به درون تصویر خود می افزایید ؛ این حجم باید به صورت صحیح نمایش داده شود . منظور از صحیح بودن شکل آن است که مخاطب بلافاصله قادر به تشخیص نوع سوژه باشد .
سومین نکته مورد توجه ؛ خود سوژه است. سوژه شما نه تنها باید قابل تشخیص باشد ؛ بلکه از سایر سوژه های موجود در درون تصویر نیز باید به صورت مجزا دیده شود. به عنوان مثال در زمان عکاسی از انسان به صورت ضد نور شده ؛ خطوط دست ؛ پا و سر و بدن , به صورت مجزا و تفکیک شده از هم باید قابل مشاهده باشند .
برای به دست آوردن یک تصویر تاثیر گذار ؛ ژست یا حالت خاص سوژه اهمیت بسیار زیادی دارد. در این تصاویر زیبایی یا حالت صورت سوژه اهمیتی ندارد اما نمایش صحیح حجمی از بدن ؛ بسیار مهم به نظر می رسد.
نکته مهم در ایجاد یک عکس ضد نور این است که شکل ایجاد شده در حالت ضد نور شده به سرعت از سوی بیننده قابل تشخیص باشد و در صورت در هم آمیخته شدن سوژه های ضد نور شده در درون کادر یک عکس ؛ حالتی از اغتشاش و به هم ریختگی در شکل های کادر تصویر ایجاد می گردد .یک عامل بسیار مهم در تولید عکس ضد نور ؛ خود شکل ضد نور شده است . در درون شکل سوژه ، بخش های ضد نور شده ممکن است به صورت در هم آمیخته و بد فرم دیده شوند. به عنوان مثال دستهایی که بر روی بدن قرار می گیرند ؛ پا ها و یا سایر اندام ها که در مقابل هم واقع می شوند در حالت ضد نور ممکن است به درستی قابل نمایش نباشند و نوعی در هم ریختگی در شکل سوژه دیده شود .
روش تولید عکس های سیلویت ( ضد نور )
نکاتی در رابطه با تکنیک عکاسی از غروب آفتاب با سوژه های ضد نور
نمایندگی کانن - نکات ، باید ها و نباید ها در عکاسی سیلوئت ( ضد نور )