آگاهی از مفهوم دامنه دینامیکی : چگونه از ایجاد هایلایت های شدید در عکس پرهیز کنیم ؟
آیا تا به حال با این صحنه مواجه شده اید که نواحی بسیار پر نور آسمان در درون کادر تصویر شما به نوعی شبیه به سوختگی دیده شده و جزئیات داخل آنها از بین رفته است ؟ این حالت زمانی اتفاق می افتد که دامنه رنگ ها و تنالیته های قابل ثبت با دوربین شما کمتر از آن چیزی می باشد که به وسیله چشم انسان قابل مشاهده می باشد . در این مطلب 4 نکته کوتاه را بیان نموده ایم که به شما کمک می کنند تا از مفهوم دامنه دینامیکی دوربین به درک بهتری دست پیدا کرده و از به وجود آمدن هایلایت های سوخته شده و از دست دادن جزئیات پرهیز کنید .
به وجود آمدن هایلایت ها در چه زمان فاقد اشکال است ؟
به عنوان یک قاعده کلی ، اگر یک عکس از نوردهی مطلوبی برخوردار باشد هیچ گونه ناحیه بسیار پر نور و یا بسیار کم نور در درون آن دیده نمی شود . در این شرایط ، تمامی تنالیته ها در محدوده دامنه دینامیکی دوربین قرار دارند . اما در هر صورت برخی از صحنه ها وجود دارند که به وجود آمدن مقدار کمی از هایلایت های بسیار پر نور در آنها فاقد اشکال می تواند باشد .
به عنوان مثال زمانی که شما به طور مستقیم از خورشید عکاسی میکنید ، هیچ راهی وجود ندارد که بتوانید از ایجاد هایلایت های شدید در درون تصویر خود جلوگیری کنید . در این حالت اگر تلاش کنید تا مقدار هایلایت های درون تصویر را کاهش دهید ؛ به احتمال زیاد توازن نوردهی در تمامی کادر تصویر خود را بر هم خواهید زد .
در عین حال ، برخی از انواع سوژه ها از قبیل ابشار ها ، رودخانه ها ، پوشش ابرها و ... به طور کلی سوژه هایی هستند که مستعد بروز هایلایت های شدید در زمان عکاسی می باشند اما به هر روی مقداری از جزئیات در درون آنها دیده شده و بخش های مهم صحنه را نمایش می دهند . در این صحنه شما باید حالت نوردهی به دوربین را به دقت تنظیم نموده و حالت کلی نوردهی را کمی تاریکتر از شرایط عادی انتخاب کنید تا بتوان به شرایط صحیح نوردهی دست پیدا کرد .
مثال اول : عکاسی از بالای ابرها با خورشید صبحگاهی
1 – خورشید به صورت یک هایلایت بسیار شدید ، قابل قبول است .
2 – ابرها به هیچ عنوان نباید دارای هایلایت باشند .
در اینجا یک گرادیان طبیعی از رنگها در اطراف خورشید دیده میشود.برای حفظ تعائل تصویر لازم است تا حالت هایلایت شده خورشید به صورت دست نخورده باقی بماند اما در هر صورت جزئیات ابر ها و و نمایش پهنه ابر ها از بالا یکی از مهمترین قسمت های تصویر است که به جزئیات آن باید دقت نمود .
مثال دوم : پرتوهای نور از میان درختان
1- برگهای درختان و تار عنکبوت ها در مسیر تابش مستقیم نور قرار دارند و وجود مقداری از هایلایت ها در درون آنها قابل قبول می باشد .
2 – پرتو ها نور به هیچ عنوان نباید دارای هایلایت های شدید باشند .
این تصویر به دلیل عبور نور از میان ذرات مه و گرد و غبار حالتی تاثیرگذار به خود گرفته است. در اینجا باید اطمینان حاصل نماییم که جزئیات پرتو های نور به خوبی حفظ شده اند اما در هر صورت هایلایت شدن تار عنکبوت ها و مقداری از برگ درختان را میتوان مورد پذیرش قرار داد .
از هیستوگرام خود استفاده کنید .
هیستوگرام یک نمودار گرافیکی است که حالت انتشار پیکسلهای موجود در درون تصویر را بر اساس مقدار روشنایی آنها نمایش میدهد . در صورتی که تصویر شما دارای مقدار زیادی از پیکسل های روشن باشد این تصویر اووراکسپوز بوده و قله منحنی هیستوگرام شما به سمت راست نمودار کشیده میشود . شما باید تلاش کنید تا نمودار هیستوگرام به سمت راست کشیده نشود .
در تصویر بالا نوردهی بر اساس بالن ها انجام شده است اما نتیجه این شات یک تصویر اووراکسپوز می باشد هیستوگرام نشان می دهد که مقدار هایلایت های موجود در این تصویر بسیار بالا می باشد . قله هیستوگرام به سمت راست قرار گرفته استو این امر بیانگر آن است که این تصویر دارای مقدار بسیار زیادی از پیکسل های پر نور است .
بدون هایلایت های سوخته شده :
در این تصویر نوردهی بر اساس آسمان انجام شده است و در درون آن جزئیات ابرها به خوبی دیده می شوند . قله نمودار هیستوگرام تقریبا در مرکز نمودار قرار گرفته است و به همین دلیل از هایلایت های سوخته شده در این عکس ،اثری نیست .
از سه پایه استفاده کنید .
اگر تمایل دارید تا به صورت کاملا صحیح از اطلاعات موجود در هیستوگرام بهره برداری کنید ، حتما دوربین خود را بر روی یک سه پایه قرار دهید . در این حالت ، وضعیت نوردهی به گونه ای صحیح تر به دست خواهد آمد .
از براکت گذاری نوردهی خودکار استفاده کنید .
براکت گذاری نوردهی خودکار یا AEB عملکردی در درون دوربین است که با استفاده از آن سه تصویر با سه حالت نوردهی متفاوت ثبت می شوند . استفاده از این حالت به طور خاص برای مواقعی موثر است که شرایط نور به سرعت در حال تغییر بوده و فرصت کافی برای انجام تنظیمات صحیح وجود ندارد .
از فرمت RAW استفاده کنید .
یک تصویر ثبت شده با فرمت RAW تمامی اطلاعات موجود در زمان عکاسی را در درون خود ثبت می کند و این اطلاعات در زمان ویرایش تصویر به طور کامل قابل بازیابی می باشند . فراموش نکنید که در زمان ویرایش تصویر نیز به خوبی به نمودارهای هیستوگرام توجه داشته باشید .
روش بررسی هایلایت های سوخته شده
در زمان عکاسی به هیستوگرام دوربین توجه کنید : نمایش هیستوگرام های RGB در درون دوربین خود را فعال کنید . این ویژگی به شما اجازه می دهد تا هایلایت های سوخته شده به سبب اووراسکپوژر را به خوبی مشاهده نمایید.
اخطار نمایش هایلایتها را روشن کنید : در صورتی که در دوربین شما گزینه ای به نام Highlight Alert function وجود دارد ، آنرا روشن کنید. در زمان فعال بودن این گزینه ، به هنگام مشاهده عکس ها در صفحه نمایش دوربین ، نواحی دارای هایلایت به صورت نواحی چشمک زن مشخص می شوند .
آشنایی با بخش تعمیر دوربین کانن |
آشنایی با بخش تعمیر دوربین نیکون |
آشنایی با بخش تعمیر دوربین سونی |