تکنیک جبران نوردهی در عکاسی از لباس عروس
*** سطح این مطلب حرفه ای می باشد **
در این مطلب به بررسی حالت های نوردهی و نورسنجی از لباس سفید عروس برای حفظ جزییات و جلوگیری از تغییر رنگ لباس در عکس ها می پردازیم و در بررسی این موضوع ؛ برای ثبت عکس ها از یک دوربین Canon 6D به همراه لنز Canon 70–200 f/2.8L IS در دیافراگم F.22 بر روی سه پایه استفاده شده است .
در فضای مورد عکاسی از تابش مستقیم نور خورشید در ساعت های طلایی صبحگاهی استفاده شده است .عکاسی عروسی بنا به دلایل متعدد یکی از زمینه های چالش برانگیز در حرفه عکاسی به شمار می آید زیرا این حرفه ترکیبی از ژانر های پرتره ؛ تجاری ، معماری ؛ ماکرو ؛ عکاسی کودک ؛ و ورزشی و ... می باشد .
در این ژانر با انواع مختلف شرایط نورپردازی ؛ صحنه ها و پس زمینه ها ؛ لباس ها و شرایط رنگ و نور محیط سر و کار داریم .یکی از شایعترین مشکلات در زمان عکاسی از عروسی نوردهی صحیح و مناسب از لباس سفید عروس برای حفظ رنگ و جزییات آن می باشد .
در هر مراسم عروسی لباس عروس از مهمترین المان های موجود در صحنه به شمار می آید و به دست آوردن جزییات صحیح و حفظ رنگ و نور مناسب در عکس هایی که از لباس عروس گرفته می شود , اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت .
نوردهی بیش از اندازه :
نوردهی در یک عکس به معنای میزان روشنایی یا تاریکی عکس می باشد . زمانی که نور بیش از اندازه در یک عکس وجود دارد عکس را اووراکسپوز می دانیم و زمانی که نور کمتر از حد مجاز است ؛ تصویر را آندراکسپوز می نامیم .
هر اندازه که نور عکس از حد مجاز فراتر رود جززیات بیشتری از عکس محو می شود وبازیابی این جزییات در مراحل پردازش نرم افزاری غیر ممکن خواهد بود .در عکس زیر ؛ عکس به میزان +1.3 استاپ اوور اکسپوز شده و جزییات لباس هنوز دیده می شوند .
+1.3 stops
در عکس زیر اوور اکسپوز به میزان +3 stops بوده جزییات شروع به محو شدن و از بین رفتن کرده اند .
+3 stops
آگاهی از محدودیت های دوربین
دوربین های DSLR دارای دو محدودیت می باشند که در زمان عکاسی از لباس سفید عروس این محدودیت ها مشکل زا خواهند بود .
1 – بازیابی هایلایت ها در مقابل بازیابی سایه ها
دوربین های DSLR حرفه ای در بازیابی جزییات از سایه ها در حالت آندراکسپوز در مقایسه با بازیابی جزییات از رنگ های سفید و هایلایت ها در حالت اووراکسپوز ؛ عملکرد بسیار بهتری را نمایش می دهند .
به عنوان مثال سایه های موجود در عکسی که به میزان سه استاپ آدراکسپوز شده است با به وجود آوردن کمی نویز قابل بازیابی خواهند بود . اما در رابطه با هایلایت ها و رنگ های سفید در تصویری که به میزان سه استاپ اووراکسپوز شده است ؛ جزییات به سختی قابل بازیابی خواهند بود .
2 – تبدیل تنالیته ها به خاکستری 50 درصد
دوربین های DSLR تنالیته رنگ های موجود در تصویر را به خاکستری 50 درصد یا خاکستری میانه تبدیل می کنند و در زمان نورسنجی از نورهای بازتاب داده شده از یک لباس سفید عروسی – تنظیم شاتر و دیافراگم برای به دست آوردن عدد 0 در محور نورسنجی – تنالیته های موجود در تصویر به خاکستری 50 درصد تبدیل می شوند .
این حالت موجب می شود تا لباس سفید عروس به رنگ مایل به خاکستری دیده شود .
در تصویر زیر مقیاس رنگ خاکستری از سفید تا سیاه در 10 ناحیه دیده می شود و هر ناحیه بیانگر یک استاپ نور می باشد .اعداد بالای این مقیاس از -3 تا +3 بیانگر نقاط جبران نوردهی در دوربین های DSLR بوده و هر عدد ارایه کننده یک استاپ نور با توجه به حالت 0 یا خاکستری میانه می باشند . بنابراین در دوربین های DSLR اعداد منفی بیانگر تاریکی تصویر و اعداد مثبت بیانگر روشنایی بیش از اندازه تصویر می باشند.
یک لباس سفید عروسی به طور معمول معادل با نوردهی در منطقه VII از مقیاس فوق می باشد .انجام نورسنجی از روشن ترین بخش لباس عروس و برقراری تنظیمات دوربین برای رسیدن به عدد 0 بر روی محور نورسنج موجب خارج شدن دوربین از حالت دستیابی به منطقه VII و قرار دادن دوربین در حالتی میان IV – V می شود که موجب خاکستری یا تیره تر دیده شدن رنگ سفید لباس عروس می شود
در تصویر زیر و روشن ترین بخش لباس عروس در منطقه ۰ جبران نوردهی که حالت صحیح نورسنجی در دوربین های DSLR می باشد ، قرار دارد .
اما در تصویر ذیل روشنترین بخش لباس سفید عروس در جبران نوردهی +1.3 قرار دارد .
در تصاویری که در ادامه مشاهده می نمایید جبران نوردهی از -3 تا +3 بر اساس نورسنجی از روشنترین بخش لباس سفید عروس اعمال شده اند .دراین تصاویر حالت تغییر جزییات با توجه به حالت جبران نوردهی دیده می شود .
جلوگیری از حالت اتلاف جزییات در هایلایتها و تغییر رنگ ها
یک راه حل برای نورسنجی از روشنترین بخش لباس سفید عروس و تنظیم سرعت شاتر و عدد دیافراگم و ایزو اووراکسپوز نمودن سوژه به میزان 1.5–2 stops (+1.5 – +2) می باشد .
در هر دوربین و با توجه به شدت تابش نور در محیط این میزان ممکن است متغیر باشد و با کمی تمرین با دوربین و کسب مهارت نحوه تعامل با دوربین در شرایط مختلف نور و سوژه ها را می توان مورد بررسی قرار داد .
بنا بر تجربه دریافته ایم که با اوور اکسپوز نمودن این قسمت از لباس عروس تا زمانی که حالت اخطار هایلایت دوربین در نواحی اووراکسپوز شده روشن شود ؛ یک روش دقیق برای جلوگیری از اتلاف جزییات و تغییر رنگ در لباس سفید عروس خواهد بود .این روش به طور خاص در زمان عکاسی با فلاش مفید و موثر می باشد .
شناخت دوربین و آگاهی از محدودیت های آن شما را قادر می سازد تا در هر موقعیت بتوانید عکس هایی بسیار خوب را به ثبت برسانید .
نمایندگی تعمیرات کانن نمایندگی تعمیرات نیکون
مترجم : فرهاد مولایی