چند نکته در رابطه با کاربرد های فیلتر پلاریزه
فیلتر پلاریزه یکی از مهمترین ابزار ها در عکاسی طبیعت و به طور کلی عکاسی در فضای باز به شمار می آید . به طور کلی استفاده از این فیلتر یکی از اولویت های عکاسان طبیعت است و توانایی این فیلتر در تقویت کنتراست ها و جزییات تصویر کاربری آن در عکاسی فضای باز را اجتناب ناپذیر می نماید .
دلیل استفاده از فیلتر های پلاریزه :
یکی از مهمترین چالش ها در زمان عکاسی طبیعت و فضای باز مسئله مات و کدر شدن رنگ ها است و به دلیل اینکه نور خورشید در تمام محیط و اتمسفر به صورت بازتابی وجود دارد و در نهایت تمامی این بارتاب ها به درون لنز دوربین راه پیدا می کنند ، بسیاری از عکاسان سعی می کنند تا به هر نحو ممکن این بازتابها را کنترل نموده و بر آنها مسلط شوند .
یک روش برای کاهش سریع و آنی اثرات بازتاب یا حالت بونس نور های موجود در محیط ، استفاده از فیلتر پلاریزه است . این فیلتر قادر است تا بیشتر بازتاب های ناشی از نور های موجود در محیط را از بین ببرد و علاوه بر آن بر حالت ساچوره و کنتراست رنگ های موجود در محیط بیفزاید .
در زمان عکاسی از سوژه هایی که در فاصله دور قرار دارند ( مثل کوه ها یا درختان در دور دست ) استفاده از فیلتر پلاریزه می تواند غبار های محیطی موجود در اتمسفر را نیز تا حد بسیار زیادی کاهش دهد .
و اگر دلیل زنده بودن رنگ آسمان و درختان و گیاهان در بعضی از آثار را نمی دانید ، باید اطلاع داشته باشید که این تاثیری است که در اثر استفاده از فیلتر پلاریزه به دست می آید .
اگر چه در برخی از عکس ها ، فرایند تقویت رنگ در مرحله پردازش با نرم افزار ایجاد می شود اما تاثیر بسیار عالی فیلتر پلاریزه را با هیچ نرم افزاری نمی توان شبیه سازی نمود و به خصوص در رابطه با از بین بردن تاثیر نور های بازتابی فیلتر پلاریزه هیچ جایگزینی در مرحله ویرایش نرم افزاری نخواهد داشت .
اغلب لنز ها به گونه ای طراحی شده اند که امکان اتصال یک فیلتر بر روی آنها وجود داشته باشد . فیلتر پلاریزه در قسمت جلوی لنز متصل شده و با چرخاندن آن در جهت و یا بر خلاف حرکت عقربه های ساعت می توان مقدار تاثیر گذاری پلاریزه آن را افزایش یا کاهش داد .
بیشترین مقدار حالت پلاریزه :
بیشترین حالت پلاریزه در یک پهنه 90 درجه از محل قرار گیری خورشید در آسمان به دست می آید .
در فرایند ثبت یک عکس در فضای باز که قسمت زیادی از کادر آنرا آسمان تشکیل می دهد ، در یک پهنه 90 درجه از محل قرار گیری خورشید ، فیلتر پلاریزه بیشترین تاثیر بر پهنه آسمان را وارد می آورد و در خارج از محل اثر گذاری فیلتر پلاریزه ، رنگ آسمان به صورت کدر و ناهمگون ثبت می شود.
از سوی دیگر در زمان های طلوع یا غروب آفتاب که خورشید در نزدیکترین فاصله با سطح افق قرار دارد ، حالت پلاریزه به صورت عمودی خواهد بود . در زمان عکاسی با لنز های واید ، این حالت اشکالاتری را به وجود می آورد ، زیرا قسمت های زیادی از آسمان در حالت پلاریزه دیده خواهد شد.
کاهش بازتاب ها
یکی از اصلی ترین دلایل استفاده از فیلتر های پلاریزه تاثیر گذاری آنها در کاهش و یا از بین بردن حالت بونس نور های موجود در محیط است . در طبیعت ، بازتاب ها در همه جا موجود می باشند .
به جز بازتابی های ناشی از سطح اب ها و یا سطوح صیقلی ، بازتابی ها ساطع شده از پوشش های گیاهی و یا اجسام موجود در محیط باعث بروز اشکالاتی در ترکیب رنگ های موجود در کادر تصویر می شوند .
در این موقعیت ها ، استفاده از فیلتر پلاریزه به میزان بسیار زیادی حالت های بازتابی را از بین برده و بر حالت ساچوره و کنتراست رنگ ها می افزاید .
منبع : شرکت ایدهآل دوربین