نحوه استفاده از خطوط در ترکیب بندی و کادر بندی

نحوه استفاده از خطوط در ترکیب بندی و کادر بندی

یکی از قوی ترین روش ها برای بهبود ترکیب بندی و کادر بندی در عکاسی ، استفاده صحیح از خطوط می باشد . با استفاده صحیح از خطوط می توان تاثیرگذاری یک عکس را به نحو موثری افزایش داد . از این روی خطوط از دو طریق قادر به تاثیرگذاری در ترکیب یک عکس می توانند باشند : 1 – برای ایجاد یک مود یا حالت 2 – راهنمایی چشم مخاطب برای طی یک مسیر در درون عکس .

با استفاده از تاثیرگذاری خطوط می توان حالت های احساسی یا روانی را در یک تصویر به وجود آورد و یا اینکه می توان چشم مخاطب را به سمت نقطه ای خاص در درون قاب تصویر هدایت نمود .

خطوط افقی :

خطوط افقی می توانند ارایه کننده حس ثبات و عدم تغییر در درون یک عکس باشند و با استفاده از این خطوط این حس در درون عکس به وجود می آید که همه چیز در یک وضعیت ثابت ؛ ایستا و پایدار قرار دارد . حس ثابت ماندن زمان در درون عکس با استفاده از خطوط افقی به نحو موثر تری نمایش داده می شود . علاوه بر این خطوط افقی با ارایه تضاد و کنتراست بیشتر حالت های پویاتری را در درون عکس به وجود می آورند . نمونه ای از این حالت ها را ساختمان ها ؛ خط افق و یا خطوط درختان می توان مشاهده نمود .

خطوط عمودی :

خطوط عمودی می توانند ارایه کننده حس صلح و آرامش و ثبات باشند . در ارایه حس ثبات و پایداری ؛ این خطوط به میزان زیادی همانند خطوط افقی عمل می کنند اما در عمل خطوط عمودی به نحو موثری ارایه گر حس ثبات و تداوم می توانند باشند . نمونه ای از خطوط عمودی ارایه گر حس ثبات و تداوم را در خطوط صخره ای ، خطوط انتقال برق ، و خطوط عمودی ساختمان ها می توان مشاهده نمود .

با استفاده صحیح از خطوط عمودی ؛ می توان حس صلح و تساوی را نیز می توان به دست آورد . نمونه ای از این حالت را می توان در خطوط عمودی جنگل های مه آلود ؛ فنس های قدیمی مشاهده نمود .

خطوط چند وجهی :

خطوط چند وجهی ارایه گر حس حرکت و پویایی هستند و از این روی این خطوط ابزاری بسیار قدرتمند به شمار می آیند . قدرتمندی این خطوط به سبب توانایی آنها در جلب نظر و توجه بیننده می باشد . به طور معمول بیننده یک عکس تمایل دارد تا چشم خود را به سمت عقب یا جلو بر روی خطوط چند وجهی حرکت دهد . نمونه های خطوط چند وجهی را می توان در خطوط جاده ای ؛ رودخانه ها ؛ و یا حتی در شاخه های درختان مشاهده نمود .

خطوط نامرتب:

خطوط نامرتب در ایجاد حالت های عاطفی و احساسی از توانایی بسیار بالاتری برخوردار هستند . این خطوط به طور معمول ارایه گر احساسات تنش ، اضطراب ؛ دلشوره و یا حتی ایجاد کننده حس ترس می توانند باشند . به طور رایج استفاده بیش از اندازه از خطوط نامرتب به وجود آورنده احساسات منفی هستند .

خطوط هدایتگر

خطوط ابزار های موثر و قدرتمندی برای هدایت چشم مخاطب در یک مسیر خاص و جلب توجه او به یک موضوع خاص در درون عکس می باشد . در زمان استفاده از خطوط به دو قانون مهم باید توجه داشته باشیم :

1 – همواره توجه داشته باشید که خطوط در مسیر جلب توجه به سمت سوژه اصلی قرار داشته باشند

2 – اطمینان حاصل نمایید که نقطه مورد اشاره به وسیله خطوط در خارج از کادر تصویر قرار نداشته باشد .

مترجم : فرهاد مولایی

مطالب مرتبط :
نحوه استفاده از خطوط هدایتگر برای انجام یک ترکیب بندی قوی در عکاسی

نظرات