نحوه استفاده از نورسنج در فرایند نورسنجی
برای داشتن یک عکس با نور دهی عالی نیاز است تا میزان نور موجود در صحنه را به دست آوریم و اگر چه عکاسان با تجربه می توانند به صورت تجربی میزان نور صحنه را محاسبه نمایند ،اما نورسنج یک ابزار بسیار دقیق برای به دست آوردن محاسبات نور می باشد .
برای درک بهتر نحوه عملکرد نورسنج ؛ ابتدا باید بدانیم که فرایند نورسنجی دربرگیرنده دو نوع نور می باشد و این نور ها عبارتند از نور های بازتابی و نورهای تابش مستقیم . سنجش نور های باز تابی با استفاده از نورسنج داخلی دوربین قابل انجام است اما در رابطه با نور های تابش مستقیم می بایست از یک ابزار نورسنجی مجزا استفاده نمود .
در دوران عکاسی آنالوگ ؛ استفاده از نورسنج مجزا برای دقیق محاسبه کردن نور موجود در صحنه یک امر رایج بوده است اما در عصر دیجیتال با وجود نورسنج دوربین ؛ نورسنج ها تا حدی به حاشیه رانده شده اند .
نور بازتابی
نور های بازتابی در برگیرنده تمامی نور های ساطع شده از محیط اطراف می باشند و همانگونه که بیان شد ،عملکرد نورسنج داخلی دوربین ؛ بر اساس دریافت نور های بازتابی است . دوربین نور های محیط و اطراف صحنه مورد عکاسی را مورد محاسبه قرار داده و برای تنظیم نور دهی به یک برآورد تخمینی دست می یابد ( سطح دقت حاصل از این برآورد تخمینی با استفاده از حالت های نورسنجی دوربین قابل تغییر خواهد بود . )
بنابراین با استفاده از نورسنج داخلی دوربین می توانیم نسبت به صحیح بودن میزان و حالت نوردهی صحنه مورد عکاسی اطمینان حاصل نماییم .مسلما با استفاده از تنظیمات ایزو ، شاتر و دیافراگم می توانیم فاکتور های نوردهی به دوربین را تغییر داده و به حالت صحیح مورد نظر نورسنج داخلی دوربین دست پیدا کنیم اما در هر صورت در رابطه با سنجش و خوانش نورهای بازتابی همواره مسائل و مشکلاتی وجود دارند .
نورسنج داخلی دوربین به گونه ای طراحی شده است تا برآوردی از سطح نورهای بازتاب داده شده از سوی سوژه را در حالت خاکستری 18 درصد ارایه نماید . خاکستری 18 درصد دقیقا تنالیته میانه در حد واسط سفید خالص و سیاه خالص است و از این روی هدف از طراحی این حالت آن است که به یک وضعیت متوازن از محیط اطراف سوژه در غالب یک عکس بتوان دست پیدا کرد .
این حالت در بسیاری از موقعیت ها به خوبی کار می کند اما در جایی که به تنظیماتی دقیق تر از یک برآورد تخمینی نیاز داریم ، این محاسبات کمی چالش برانگیز می باشند .
برآورد های تخمینی نور سنج دوربین را در اکثر مواقع می توان با استفاده از امکان جبران نوردهی ،کمی اصلاح نمود و اگر شما قصد دارید تا تمامی فرایند نورسنجی را با اتکا به نورسنج داخلی دوربین انجام دهید ،با استفاده از این روش می توانید به تنظیمات صحیح نوردهی دست پیدا کنید .
نورهای تابشی
نورسنج دستی امکان خوانش و محاسبه دقیق نور های تابشی را برای عکاس فراهم می آورند . این نور ها ، نورهایی هستند که از منبع نور ساطع شده و بر سوژه می تابند . نورسنج دستی بر اساس سه فاکتور مثلث نوردهی یعنی ایزو ، شاتر و دیافراگم کار می کنند .
برای شروع کار با این نورسنج ها ،ابتدا باید مقدار ایزو را بر اساس مقدار وارد شده در دوربین ، به نورسنج وارد نمود و سپس نورسنج را در محل قرار گیری سوژه قرار داد . بر روی نورسنج یک گوی سفید رنگ وجود دارد که در زمان استفاده می بایست رو به دوربین قرار بگیرد .
با استفاده از سنجش و خوانش به دست آمده از نور موجود در محیط ؛ اعداد شاتر و دیافراگم برای وارد کردن در تنظیمات دوربین ، به وسیله نورسنج ارایه می شوند.
یکی از اصلی ترین مزیت های استفاده از نورسنج دستی این است که نه تنها مقدار های اولیه از نورسنجی را به عکاس ارایه می دهد بلکه با استفاده از کلید های فلش دار بدنه نورسنج می توان دامنه ای از اعداد سرعت شاتر را به همراه دیافاراگم های متناسب با آنها مشاهده نمود.
این حالت به عکاس امکان می دهد تا کنترل کاملی بر عمق میدان دید داشته باشد و علاوه بر این به سبب آنکه نور تابشی ، مقدار نور تابیده شده بر روی سوژه می باشد ، خوانش های به دست آمده از دقت بسیار بالایی برخوردار خواهند بود .
زمانی که نورسنجی از نور قبل از رسیدن آن بر روی سوژه انجام بشود ؛ بدون توجه به رنگ و تنالیته رنگی سوژه در زمان عکاسی ، سنجش دقیقی از وضعیت نور را در دست خواهید داشت .
نتیجه گیری
هر دو روش مورد اشاره برای نورسنجی ، از کارکرد های مخصوص به خود برخوردار هستند . و اگر چه سنجش نور های تابشی ما حصل بسیار دقیقتری را به دست می دهد اما در صورتی که از یک سوژه با فاصله نسبتا دور عکاسی می کنید ، استفاده از این نورسنج عملا امکان پذیر نبوده و می بایست از نورسنج داخلی دوربین بهره ببرید . سنجش نور های بازتابی نیز در بسیاری از موارد نتایج قابل قبولی را ارایه می دهد اما به خاطر داشته باشید که در این نوع از سنجش همواره می بایست دخالت رنگ و کنتراست های رنگی را نیز مد نظر قرار دهید .
معرفی کاربرد نورسنجی Highlight-Weighted Metering در دوربین های نیکون
چند نکته برای نورسنجی با دوربین در عکاسی از طبیعت