استفاده خلاقانه از لنز فلیر
در حالیکه بروز تصادفی لنر فلیر ( بازتاب نور خورشید درلنز و ایجاد لکه های نوری ) یکی از خطاهای محرز در زمان عکاسی به شمار آورده می شود اما استفاده آگاهانه و خلاقانه از این حالت یک تکنیک و خلاقیت در جهت ایجاد عکس های منحصر به فرد می تواند باشد . در حالیکه ایجاد این حالت با استفاده از نرم افزار های ویرایش عکس کاری نسبتا ساده است اما تولید این فرایند در زمان عکسبرداری ؛ به مهارت های ویژه ای نیاز دارد .
لنز فلیر زمانی اتفاق می افتد که نور های عدم دخیل در تشکیل تصویر به صورت اتفاقی وارد لنز شده و به سنسور می رسند . برخورد این نور ها با عدسی های لنز پرتو های منشور شکلی را به وجود می آورد و در برخی موارد توازن رنگ در ترکیب بندی عکس را بر هم می زنند . بسیاری از عکاسان از بروز این حالت به طور کامل جلوگیری می کنند اما از این حالت می توان به عنوان یک تکنیک خلاقانه به خصوص در ژانر پرتره استفاده نمود .
اما زمانی که صحبت از خلاقیت در ایجاد لنز فلیر به میان می آید شاید کمتر کسی بتواند تصور کند که با استفاده از یک چراغ قوه نیز می توان لنز فلیر ایجاد کرده و از آن به عنوان یک افکت در تولید تصویر استفاده نمود . استفاده از این تکنیک برای ایجاد لنز فلیر مصنوعی را در مطالب آینده توضیح خواهیم داد اما آنچه در رابطه با ایجاد لنز فلیر با نور طبیعی می بایست در خاطر داشته باشیم این است که ایجاد لنز فلیر با نور طبیعی مستلزم آگاهی از این مطلب است که بازتاب های نور در لنز دوربین موجب از بین رفتن برخی از حالتهای ساچوره رنگ در تصویر نهایی می شود و از این روی نیاز است تا با استفاده از تکنیک های کنترل رنگ و نور این حالت ها را اصلاح کنیم .
شکل و نوع حالت بازتاب نورخورشید در لنز ، با استفاده از کنترل های دیافراگم و سرعت شاتر قابل تنظیم است بدین صورت که بستن دیافراگم ( استفاده از اعداد بالاتر در دیافراگم ) موجب ایجاد حالت ستاره ای در پرتو های نور و تیز شدن حالت تابش آنها می شود و استفاده از دیافراگم باز موجب ایجاد لکه های بزرگ و دایره ای شکل در نورهای بازتابی می شود .
برای ایجاد لنز فلیر لازم است تا خورشید را پشت سر سوژه قرار دهیم و ، هود لنز را جدا کنیم و اجازه دهیم تا نور از مسیر عبور از سوژه به سمت لنز بتابد . برای جلوگیری از ایجاد حالت ضد نور لازم است تا از رفلکتور برای نوردهی به صورت سوژه استفاده کنیم .