آیا استفاده از فیلتر UV برای لنزهایمان ضروری است یا خیر؟

آیا استفاده از فیلتر UV برای لنزهایمان ضروری است یا خیر؟

آیا استفاده از فیلترهای UV برای لنزهای دوربین مورد نیاز است یا خیر؟

 
عکاسان از طیف وسیعی از فیلترهای مختلف بر روی لنزهای دوربین خود برای افکت ها و اهداف مختلف استفاده می کنند و یکی از رایج ترین فیلترهایی که در کیف دوربین یافت می شود، فیلتر استاندارد UV است.

در این مقاله، ما ابتدا به معرفی فیلتر UV می‌پردازیم  و پاسخ سؤال کثیری را که پرسیده بودند آیا نیاز است که از آن برای لنزهای خود استفاده کنیم را داده ایم.
 
آنچه که در این مقاله می‌خوانید
فیلتر UV چیست؟
نور فرابنفش چیست و چه تاثیری بر عکس‌ها دارد؟
آیا فیلترهای UV کیفیت تصویر را کاهش می دهند؟
آیا فیلتر UV فقط یک فیلتر محافظ لنز است؟
و در کل ، آیا باید از فیلتر UV برای لنزهای خود استفاده کنم؟
 
 

فیلتر UV چیست؟

فیلتر ماوراء بنفش (UV) یک فیلتر عکاسی شیشه ای شفاف است که به جلوی لنز متصل می شود و مانع از رسیدن اشعه های نور فرابنفش ورودی به سنسور دوربین می شود.
فیلترهای UV در دورانی که عکاسی‌ها با نگاتیو و فیلم صورت می‌گرفت بسیار مهمتر از امروز بودند، اما با گذار دوربین ها به عصر دیجیتال، هدف اصلی فیلترها بسیار تنزل  کرد. این روزها، استفاده یا عدم استفاده از فیلترهای UV بر روی لنز دوربین دیجیتال موضوعی است که مورد بحث بسیاری از عکاسان می‌باشد.
 
 تصویر فوق ، عکسی است که بر روی یک فیلم 35 میلی متری با فیلتر UV عکس گرفته شده است.
 
اگر دقت کرده باشید، گاهی  فیلترهای UV ،  به همراه یک مرجع L در نامگذاری خود فروخته می شوند، مانند L35، L37، یا L39 - برای مثال فیلتر شیشه ای که در تصویر زیر می‌بینید مخصوص لنزهای نیکون 72 میلی متراست که با نام UV Haze L37  نامگذاری شده است.
 
این به طول موج هایی اشاره دارد که توسط شیشه آن  فیلتر می شوند، مثلاً  فیلتر L35 نور UV با طول موج های کوتاه تر از 350 نانومتر (nm) را مسدود می کند، و فیلترL37 همه چیز را تا 370 نانومتر حذف می کند و غیره.
 

نور فرابنفش چیست و چه تاثیری بر عکس‌های من دارد؟

نور ماوراء بنفش محدوده طول موج های بین 100 تا 400 نانومتر را در طیف نور پوشش می دهد که از نظر رنگ،  به رنگ های بنفش و آبی تبدیل می شود.
 
 
نمودار فوق،  طیف رنگ تصویر را نمایش می‌دهد. در این طیف فوق ، "نور مرئی" برای چشم معمولی انسان حدود 380 نانومتر تا 750 نانومتر است، اگرچه گاهی اوقات افراد ممکن است بتوانند طول موج هایی تا 310 نانومتر در محدوده فرابنفش و تا 1100 نانومتر در نزدیکی محدوده مادون قرمز را درک کنند.
 
 
نمودار فوق ، انتقال نور تصویر را هنگام استفاده از فیلتر UV نمایش داده است.
اگرچه نور ماوراء بنفش برای چشم ما قابل مشاهده نیست، اما هنگام عکاسی در نورِ روز، به ویژه هنگام عکاسی در محیط های کوهستانی یا نزدیک دریا، ممکن است بر روی رنگ عکس‌های ما تأثیر گذار باشد و باعث ایجاد یک لایه آبی کمرنگ بر روی تصاویر گردد.
عکسبرداری دیجیتال بدون فیلتر UV. عکسبرداری دیجیتال با فیلتر UV
 
یک فیلتر UV می تواند مانع از رسیدن نور فرابنفش به ورودی سنسور دوربین گردد و آن رنگ آبی ناخواسته‌ای که در بالا گفتیم را از بین ببرد.
نگاتیوها ،  در مقایسه با عکاسی دوربین‌های دیجیتال، به نور UV حساس‌تر هستند، به این معنی که اگر با دوربین‌های آنالوگ عکاسی می‌کنید،  استفاده از فیلتر UV هنگام عکاسی می‌تواند مهم باشد.
 عکسبرداری روی فیلم 35 میلی متری بدون فیلتر UV. بر روی فیلم 35 میلی متری با فیلتر UV عکس گرفته شده است.
عکسبرداری روی فیلم 35 میلی متری بدون فیلتر UV
 
 
عکسبرداری روی فیلم 35 میلی متری با فیلتر UV
امروزه تقریباً سنسورتمامی دوربین‌های دیجیتال در زمان تولید در لایه‌های محافظ جلوی آن  با یک فیلتر نازک و داخلی UV پوشیده میشوند، بنابراین تفاوت هنگام عکاسی با و بدون فیلتر UV ممکن است چندان محسوس نباشد.
 
 عکسبرداری دیجیتال بدون فیلتر UV.
 
عکسبرداری دیجیتال با فیلتر UV.
 

آیا فیلترهای UV کیفیت تصویر را کاهش می دهند؟

در این مرحله توجه به این نکته مهم است که هرگاه یک شی را در مقابل دوربین خود قرار دهید، چه لنزباشد، چه فیلتر، بایستی کیفیت نوری که به سنسور می‌تابد، همیشه به عنوان یک اصل مهم مد نظر گرفته شود.
حتی اگر آخرین، بهترین و گران‌ترین دوربین را از نظر مشخصات و ویژگی‌ها دارید، قرار دادن یک عنصر اپتیکال با کیفیت پایین (خواه لنز یا فیلتر) در مقابل سنسور دوربین باعث می‌شود تصاویری با کیفیت پایین‌تر از دوربین به دست آورید. 
به طور خاص برای فیلترها، از آنجایی که گزینه های زیادی در بازار وجود دارد، توصیه می شود محصولات باکیفیت تولید کنندگان معتبر را خریداری کنید. اینها معمولاً فیلترهایی هستند که دو فاکتور مهم را در خود جای داده اند:
1. پوشش های چند لایه که به کاهش یا حذف انحرافات نوری مانند انحراف رنگی، شعله ور شدن، ریخته گری رنگ و غیره کمک می کند.
2. المان های شیشه ای به جای پلاستیک که کمک می کند بالاترین کیفیتِ تصویری ممکن حفظ شود.
البته تمام موارد فوق در مورد هر نوع فیلتری به طور کلی و نه فقط در مورد فیلترهای UV صدق می کند.
 

آیا فیلتر UV فقط یک فیلتر محافظ لنز محسوب می‌شود؟

سؤال اینجاست ، با توجه به اینکه ، فیلتر های یو‌وی ، تأثیر چندانی در افزایش کیفیت رنگ ندارند، پس آیا فیلتر UV اساساً فقط بایستی به عنوان یک فیلتر محافظ لنز استفاده شود؟ پاسخ کوتاه ما اساساً «بله» است. 
از آنجایی که حساسیت دوربین های دیجیتال در مقایسه با دوربین های آنالوگ به نور UV بسیار کمتر است، لذا عکاسان به ندرت ممکن است با موقعیت هایی مواجه شوند که در آن فیلتر UV تفاوتی را در بهبود کیفیت تصویر عکس هایشان ایجاد کند.
اما با داشتن یک فیلتر UV در جلوی لنز، خطر برخورد تصادفی، خراشیدگی یا ترک خوردن عدسی گرانبهایی که در جلوی لنز است  به حداقل می رسد می‌توان اینگونه فکر کرد که لنز شما یک سپر اضافی دارد:
و همچنین می‌توان اذعان داشت که  از بین رفتن یک فیلتر لنز نسبتاً ارزان قیمت، خیلی بهتر است از شکستن لنز گران قیمتِ دوربین شماست که نمونه‌ی آن را در تصویر زیر می‌بینید:
استفاده از فیلتر UV همچنین می تواند از لنز شما در برابر کثیف شدن ذرات گرد و غبار، قطرات آب یا حتی اثر انگشت محافظت کند و درصورت آلودگی ، فقط نیاز به تمیز کردن فیلتر خود خواهید داشت ، و همین امر ،  عدسی جلویی لنزتان را از آسیب‌های احتمالی بعدی مانند خط و خشی که به واسطه‌ی پاک کردن ممکن است به روی لنز بیفتد ، در امان نگاه می‌دارد.
با این حال، اگر با دوربین فیلمبرداری می کنید، فیلتر UV می تواند یکی از لوازم جانبی کلیدی برای جلوگیری از پخش شدن رنگ آبی در عکس های گرفته شده شما باشد.
 عکسبرداری روی فیلم 35 میلی متری بدون فیلتر UV. بر روی فیلم 35 میلی متری با فیلتر UV عکس گرفته شده است.
 

آیا باید از فیلتر UV برای لنزهای خود استفاده کنم؟

بنابراین آیا باید فیلتر UV را روی لنز دوربین خود بخرید و از آن استفاده کنید؟ متأسفانه، هیچ پاسخ ساده و یکسانی برای این سؤال وجود ندارد.
اگر از دوربین فیلمبرداری می‌کنید، احتمالاً باید از آن استفاده کنید تا از رنگ‌های ناخواسته جلوگیری کنید.
اگر تجهیزات دوربین گران قیمتی دارید و می‌خواهید از لنز خود محافظت کنید، به خرید یک فیلتر UV با کیفیت بالا فکر کنید تا لایه‌ای بیشتر از امنیت و آرامش خاطر را فراهم کند، به خصوص اگر اغلب در مکان‌های خطرناک‌ و ریسک پذیر عکاسی می‌کنید مانند عکاسی در کوه‌ها ، عکاسی در مکان‌های شلوغ افراد، عکاسی محیط های آلوده و یا عکاسی در هوای بارانی یا کنار دریا، برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل لنز.
 فیلتر UV ترک خورده به واسطه‌ی ضربه‌ای که به لنز وارد شده و خود لنز سالم مانده است
با این حال، اگر کیفیت تصویر مهمترین چیزی است که برای شما مهم است و مایلید عدسی جلویی لنز شما بدون هیچ واسطی ، مستقیماً در معرض نور قرار گیرد، پس بایستی ریسک خرابی لنز خود را نیز بپذیرید و به این فکر کنید که عکسی که می‌خواهید برداشت کنید، آیا ارزش این را دارد که به خاطرش لنز خود را فدا کنید یا خیر؟
و به این مورد هم فکر کنید که افزودن هر فیلتر لنز ممکن است وضوح و کنتراست را کاهش دهد و همچنین باعث فلیر شدن ناخواسته و سایر انحرافات در عکس‌های شما شود.
در پایان، مانند بسیاری از انتخاب‌ها در این صنعت، استفاده از فیلتر UV به ترجیحات شخصی و هر چیزی که برای شما و عکاسی شما بهتر است بستگی دارد به عبارت دیگر، تصمیم گیری بودن یا نبودن فیلتر ، بستگی به شرایط زیادی همچون ، میزان اهمیت کیفیت عکس، صرفه‌ی اقتصادی ، شرایط اقلیمی محیط عکسبرداری و .... دارد و کاملاً مدیریتی است و ممکن است استفاده از فیلتر در یک فضا و یک عکسبرداری ضروری باشد اما در فضای دیگر و زمان دیگر الزامی نداشته باشد.

نظرات