مزیت ها و معایب استفاده از فیلتر ND

در زمان عکاسی ؛ در شرایطی که خواهان استفاده از سرعت شاتر پایین و یا استفاده از یک دیافراگم کاملا باز در یک روز آفتابی هستید ؛ فیلتر های ND یکی از ابزارهای کاربردی هستند که به شما کمک می کنند تا به اهداف خود دست پیدا کنید .
فیلتر ND چیست و چه زمانی استفاده می شود ؟
فیلتر ND یکی از فیلتر های پر کاربرد در عکاسی است که به طور معمول بر دهانه لنز نصب شده و به عکاس امکان می دهد تا از میزان شدت نور وارد شونده به درون لنز و دوربین ؛ بکاهد . از فیلتر های ND معمولا برای دستیابی به این اهداف استفاده می شود :
- 1 – استفاده از سرعت شاتر پایین در شرایط تابش نور آفتاب
- 2 – ایجاد افکت بوکه در نور روز

استفاده از سرعت شاتر پایین در نور آفتاب
در شرایط عکاسی در فضای باز و محیط های طبیعی ؛ به کار گیری تکنیک سرعت شاتر پایین , یکی از تکنیک های خلاقانه برای ایجاد حالت های حرکتی نرم و ملایم ؛ در سوژه های دارای حرکت به شمار می آید .
در زمان عکاسی از هر یک از جریان ها و یا روند های موجود در طبیعت ؛ سرعت شاتر پایین موجب ایجاد یک حالت نرم و ملایم در حرکت ابر ها ؛ نور ها ، آب ها و یا هر یک از روند های طبیعی خواهد شد .
اما در شرایط تابش نور آفتاب ؛ کاهش دادن سرعت شاتر , به معنای ورود نور بیشتر به سنسور ؛ و در نتیجه موجب روشنایی بیش از اندازه تصویر خواهد شد . یکی از رایجترین شیوها برای عکاسی در این شرایط ؛ بستن دیافراگم برای کمتر شدن مقدار نور وارد شونده به دوربین است
اما این شیوه به طور معمول موجب کاهش حالت شارپ تصویر و از بین رفتن برخی از جزئیات خواهد شد . به همین دلیل ؛ بسیاری از عکاسان تمایل دارند تا برای کاهش مقدار نور وارد شونده به دوربین ؛ از یک فیلتر ND استفاده نمایند .
نکته : استفاده از سرعت شاتر پایین , به همراه انجام یک نوردهی خلاقانه موجب تقویت شدت رنگ ها در درون تصویر خواهد شد .
تکنیک حرفه ای استفاده از فیلتر ND برای عکاسی با مود نوردهی طولانی

ایجاد بوکه در شرایط تابش نور آفتاب
برای ایجاد افکت بوکه در تصویر ؛ به باز کردن دیافراگم لنز تا بیشترین حد ممکن نیاز است .
و در شرایط وجود نور زیاد ؛ این امر نیز موجب ایجاد نوردهی بیش از اندازه در بخشهایی از تصویر خواهد شد .
در حالت زیاد بودن مقدار نور وارد شونده به دوربین ؛ بالا بردن سرعت شاتر و یا کاهش مقدار ایزو به کمترین عدد ممکن ؛ موجب کنترل مقدار نور وارد شونده به دوربین نخواهد شد و از این روی برای به دست آوردن بوکه های زیبا در شرایط تابش نور استفاده از فیلترهای ND برای کنترل شدت نور ؛ یک راهکار مفید به شمار می آید .
اما استفاده از فیلتر ND برای عکاسی معایبی را نیز به همراه دارد با نصب یک فیلتر ND ؛ تصویر قابل مشاهده در ویزور اپتیکال دوربین ؛ تیره می شود و در صورتی که شما از طریق ویزور اقدام به کادر بندی می نمایید ؛ در تشخیص کادر خود ممکن است دچار اشتباه شوید.
همچنین در زمان نصب این فیلتر برای به کار گیری سرعت شاتر پایین ؛ خطر ایجاد لرزش دست و از بین رفتن جزئیات تصویر همواره وجود دارد . سرعت شاتر پایین ؛ لرزشهای دست عکاس را در تصویر منعکس می نماید و از این روی برای استفاده از تکنیک های سرعت شاتر پایین به همراه یک فیلتر ND ، استفاده از سه پایه برای ثابت نگه داشتن دوربین را الزامی می نماید .

فیلتر ND یک ابزار ضروری در فیلمبرداری
در زمان فیلمبرداری ؛ سرعت شاتر دوربین به مقدار زیادی به فریم ریت انتخاب شده بستگی خواهد داشت و از آنجا که کنترل سرعت شاتر در زمان تصویر برداری کمی دشوار است ؛ بنابراین با استفاده از فیلتر ND ؛ مقدار نور وارد شونده به دوربین را می توان کاهش داد .
نکته : دوربین های فیلمبرداری حرفه ای ؛ دارای فیلتر ND داخلی در درجه های مختلفی هستند .
فیلتر ND متغیر برای ایجاد تعادل در کنتراست

فیلتر های ND متغیر که به نام GND نیز شناخته می شوند دارای گرادیان رنگ از روشن تا تاریک هستند . این فیلتر ها دارای طرح های مختلفی هستند و تاریک ترین بخش فیلتر را بر روی روشن ترین بخش تصویر می توان قرار داد . در این حالت ؛ تعادل کنتراست میان بخش های مختلف تصویر به وجود می آید .
انواع فیلتر های ND
فیلتر ND ثابت : فیلتر ND ثابت به معنای آن است که مقدار نور مسدود شده به وسیله فیلتر ND یک مقدار ثابت است و تغییری در آن به وجود نمی آید .
فیلتر ND متغیر : به معنای آن است که مقدار نور مسدود شده به وسبله فیلتر ND قابل تغییر و قابل تنظیم است . تعمیر دوربین کانن
این فیلتر ها معمولا به صورت 2 تا 8 استاپ کاهش نور هستند .

فیلتر های ND را به طور معمول برای در اختیار گرفتن تمام دامنه های نوردهی مورد استفاده قرار می دهند .
اما در هر صورت استفاده از این فیلتر ها ممکن است اشکالاتی را در تصویر نیز به وجود بیاورند . ازاین روی قبل از صرف هزینه برای خرید یک فیلتر ND لازم است تا با کارکرد ها و معایب این فیلتر ها در عکاسی به خوبی آشنایی داشته باشیم .
فیلتر های ND متغیر عموما گران قیمت تر از فیلتر های ND ثابت هستند .
فیلتر های ND از نوع مدور پیچ شونده روی لنز هستند و از این روی نوعی از فیلتر را تهیه نمایید که مطابق با بزرگترین قطر دهانه لنز شما باشد.
فیلتر های ND متغیر عموما ضخیم تر بوده و موجب سیاه شدن گوشه های تصویر در شرایطی می شود که از لنز های با فاصله کانونی واید تر از 28 میلیمتر استفاده شود.

فیلتر های ND متغیر باعث ایجاد اعوجاج هایی در پهنه های بسیار باز و گسترده می شوند و در حالت وجود بخش زیادی از آسمان در درون تصویر ؛ این ویژگی بیشتر به چشم خواهد آمد . نمایندگی کانن
فیلتر های ND مستطیل شکل کاربری راحت تری دارند و به نحو آسانتری بر روی لنز نصب می شوند و فوکوس گرفتن با وجود آنها بر روی لنز نیز به نحو آسانتری انجام می شود .
بهترین ساعت ها برای عکاسی در طول روز
نکاتی در رابطه با روش عکاسی با نوردهی طولانی ( Long Exposure)