علایم و نشانه های روی لنز به چه معنا می باشند ؟
بر روی بدنه لنز ها تعداد زیادی از علایم و نشانه ها به همراه حلقه ها و کلید های کنترل کننده عملکرد لنز وجود دارند و به طور معمول تعداد زیادی از عکاسان با این علایم و نشانه ها نا آشنا می باشند. در ادامه این مطلب ، برخی از مهمترین علایم و نشانه های موجود بر روی بدنه لنز کانن را مورد بررسی قرار داده ایم .
قطر دهانه فیلتر
قطر دهانه فیلتر که به نام سایز فیلتر نیز شناخته می شود بیانگر اندازه قطر دایره ای می باشد که محل نصب فیلتر بر روی دهانه لنز خواهد بود . به طور معمول انواع مختلفی از فیلتر های پلاریزه ، UVو فیلتر های ND را بر روی دهانه لنز می توان نصب نمود و قطر دهانه نصب فیلتر عددی است که نوع فیلتر مناسب برای نصب بر روی دهانه لنز شما را مشخص می نماید .
به این نکته نیز آگاه باشید در برخی از انواع خاص لنز ها ، به سبب ماهیت و شکل عدسی های لنز ، امکان نصب فیلتر بر روی دهانه لنز وجود ندارد و برای این نوع از لنز ها از ابزارهای مخصوص نگهدارنده فیلتر استفاده می شود.
نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی
نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی ، عددی است که به شما نشان می دهد ، سوژه را تا چه اندازه می توان به لنز نزدیک نمود و همچنان از فوکوس شارپ بتوان بهره مند شد . آگاهی از نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی لنز ، به طور خاص در زمان عکاسی ماکرو از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردار است .
انواع مختلف لنز ها دارای نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی متفاوتی هستند و بدنه لنز های جدید کانن ، نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی ، درج میشود. به عنوان مثال در لنز کانن EF-M28mm f/3.5 Macro IS STM نزدیک ترین فاصله فوکوس دهی برابر با 0.093m (9.3cm) می باشد .
شاخص مانت لنز
شاخص مانت لنز علامت یا نشانه ای است که به شما کمک می کند تا لنز را به صورت صحیح به بدنه دوربین متصل نمایید . زمانی که علامت شاخص لنز را مقابل علامت مشابه بر روی بدنه دوربین قرار می دهید ، لنز به صورت ایمن به درون بدنه دوربین وارد شده با چرخاندن آن ، لنز را در بدنه دوربین می توان محکم نمود.
نکته : لنز های مختلف دارای شاخص های متفاوتی برای محل اتصال لنز با بدنه دوربین هستند . به عنوان نمونه ، دوربین های دارای سنسور APS-C دارای دو علامت شاخص لنز به رنگ های سفید و قرمز می باشند . به همین دلیل بر روی بدنه این دوربین ها از لنز های سری EF به اضافه لنز های سری EF-S می توان استفاده نمود.
علامت شاخص مانت لنز به شکل های زیر ممکن است دیده شود :
لنز های EF = نقطه قرمز
لنز های RF = خط قرمز
لنز های EF-S = مربع سفید
لنز های EF-M = نقطه سفید
به نکات زیر توجه نمایید :
زمانی که با استفاده از یک تبدیل کننده تمایل دارید تا یک لنز EF-S را بر روی دوربین EOS R استفاده نمایید ، دوربین به صورت خودکار از ضریب کراپ 1.6x استفاده می کند .
در زمان به کار گیری یک لنز EF بر روی بدنه دوربین های APS-C یا EOS M زاویه دید لنز با ضریب کراپ 1.6x اعمال خواهد شد .
نشانگر محل اتصال هود لنز
نقطه قرمز رنگ موجود بر روی ابتدایی ترین قسمت جلو استوانه لنز ، نشانگر محل اتصال هود بر روی دهانه لنز می باشد.
در زمان نصب هود بر روی دهانه لنز ، اطمینان حاصل نمایید که شاخص نقطه قرمز رنگ دقیقا مقابل شاخص روی هود قرار داشته باشد . هود را در جهت عقربه ساعت بچرخانید تا به صورت محکم روی دهانه لنز نصب شود .
دکمه ها و حلقه های روی لنز چه عملکردی دارند ؟
رینگ ها یا حلقه هایی که به طور معمول روی لنز های کانن دیده میشوند به شرح زیر می باشند.
1 – رینگ زوم
2 – رینگ فوکوس
3 – رینگ کنترل ( لنز های RF )
نکته : تعداد رینگ ها و محل قرار گیری آنها روی بدنه لنز ، با توجه به نوع و مدل آن ممکن است متفاوت باشد .
1 – رینگ زوم
همانگونه که از نام آن بر می آید بر روی لنز های زوم وجود داشته و تغییر فاصله کانونی لنز با استفاده از آن امکان پذیر می باشد. عدد های موجود در کنار حلقه زوم نشان دهنده فاصله کانونی لنز در آن موقعیت بوده و تنظیم زاویه دید لنز را آسان تر می نمایند.
2 – رینگ فوکوس
در برخی از صحنه ها و حالت های عکاسی ، استفاده از مود فوکوس دستی برای دستیابی به فوکوس و جزئیات دقیق تر ، ضروری می باشد. تقریبا تمامی انواع لنز ها دارای یک حلقه فوکوس دهی هستند که در وضعیت MF لنز ، از عملکرد آن می توان استفاده نمود .
در لنز ها پرایم اثری از حلقه زوم دیده نمیشود اما به طور قطع تمامی این لنز ها دارای یک حلقه فوکوس دستی می باشند .
Full-time manual focusing چیست ؟
در صورتی که لنز شما از امکان فوکوس دستی الکترونیکی برخوردار باشد ، در زمان استفاده از AF نیز از فوکوس دستی برای تنظیمات دقیق تر تصویر می توان استفاده نمود. این حالت Full-time manual focusing نامیده میشود.
برای فعال نمودن گزینه Full-time manual focusing ، همانند تصویر فوق ، دو گزینه نشان داده شده را در وضعیت Enable قرار دهید . برای کسب جزییات بیشتر در این زمینه ها ، به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه نمایید.
3 – حلقه کنترل
این حلقه انحصارا بر روی لنز های RF کانن دیده میشود و هدف از طراحی آن به دست گرفتن یکی از تنظیمات ایزو ، شاتر ، دیافراگم و یا حالت جبران نوردهی میباشد.
در برخی از مدل ها همانند لنز کانن RF50mm f/1.8 STM عملکرد فوکوس و حلقه کنترل بر روی یک حلقه قرار داده شده است و علت این امر ساده تر نمودن طراحی و شکل ظاهری لنز بوده است .
دکمه های روی لنز
1 – دکمه سوئیچ فوکوس
این دکمه با حروف AF/MF مشخص شده است و از آن برای تغییر وضعیت فوکوس از حالت خودکار ( AF)به حالت فوکوس دستی (MF) استفاده میشود.
2 – دکمه استابیلایزر
از این دکمه برای خاموش/روشن نمودن لرزشگیر اپتیکال لنز استفاده میشود. خاموش کردن این گزینه به ذخیره انرژی باتری کمک می کند. همچنین در زمان استفاده از سه پایه ، خاموش نمودن استابیلایزر به کسب نتایج بهتر در به دست آوردن جزئیات تصویر کمک می نماید.
3 – قفل حلقه زوم
در زمان کار با لنز های زوم بلند ، پایین آوردن سر دوربین منجر به خزش و بیرون آمدن لنز میشود. قفل حلقه زوم موجب می شود تا لنز در حالت واید خود قفل شده و خزش لنز به سمت بیرون اتفاق نیفتد .
4 – سوئیچ فوکوس / کنترل
این دکمه بر روی برخی از لنز های RF وجود دارد که در آنها عملکرد فوکوس / کنترل بر روی یک حلقه قرار داده شده است .
کانتکت های اتصال دهنده مانت لنز
از عملکردهای کنترل نوردهی گرفته تا اتوفوکوس و استابیلایزر و حالت های اصلاح اعوجاج و هر گونه ارتباطات میان لنز با بدنه دوربین در طول زمان عکاسی ؛ با استفاده از این کانتکت های اتصال دهنده اتفاق می افتد.
این کانتکت ها اجزایی بسیار حساس هستند و در صورت بروز هرگونه آسیب و یا کثیف شدن آنها ، بسیاری از عملکرد های لنز دچار اختلال خواهند شد .
لینک های مفید
آشنایی با بخش تعمیر دوربین کانن
آشنایی با بخش تعمیر دوربین نیکون
آشنایی با بخش تعمیر دوربین سونی
آشنایی با بخش تعمیر لنز کانن
با تشکر
ولی چرا نیکون اینجا نبود؟!