به چه علت باید از وایت بالانس دستی ( سفارشی ) در دوربین استفاده نمود ؟

به چه علت باید از وایت بالانس دستی ( سفارشی ) در دوربین استفاده نمود ؟

در بسیاری از موارد در هنگام عکاسی این جمله شنیده می شود که تنظیمات را در حالت خودکار قرار داده و در زمان ویرایش عکس تنظیمات دقیق را انجام می دهیم و اگر چه فتوشاپ امکانات خارق العاده ای را در اختیار عکاسان قرار می دهد اما در هر صورت ویرایش یک عکس به زمان بسیار زیادی احتیاج داشته و از سرعت فرایند های عکاسی می کاهد . عکاسان حرفه ای به طور معمول تمایل دارند تا عکسی که به ثبت می رسانند در مرحله اول در درون دوربین یک عکس خوب و تنظیم شده باشد .

یکی از تنظیمات بسیار مهم در دوربین های عکاسی  مدرن امروزی ؛ تنظیمات وایت بالانس دوربین می باشد  که در واقع تنظیماتی برای به دست آوردن دمای رنگ نور محیط می باشد . همانگونه که می دانیم هر منبع نور دارای دمای نور یا دمای رنگ مخصوص به خود می باشد . در تصویر زیر دمای رنگ نور از 2500 تا 10 هزار کلوین را مشاهده می نمایید .

در تنظیمات دوربین های عکاسی ؛ حالتهای از پیش تنظیم شده برای تنظیم دمای رنگ منابع نور وجود دارند . حالت AWB در تنظیمات وایت بالانس ، تنها حالتی است که تغییرات آن بر اساس آن چیزی است که دوربین از تصویر می بیند . این حالت به طور خاص برای استفاده در مواقعی مناسب می باشد که شرایط نور به صورت مداوم در حال تغییر می باشد . سایر تنظیمات دیگر به صورت پیش فرض و از پیش تعیین شده بوده و قابل تغییر نمی باشند . دو گزینه Custom White Balance و “K” (Kelvin) گزینه هایی هستند که به عکاس امکان انجام تغییرات و تنظیمات در وایت بالانس تصویر را می دهند .

در این مطلب به بررسی حالتهای تنظیم Custom White Balance  پرداخته و زمان های نیاز به تنظیم آنرا مورد اشاره قرار می دهیم . همچنین زمانهایی که استفاده از این حالت مورد نیاز نخواهد بود را نیز بیان می کنیم .

در تصویر زیر مشاهده می نمایید که نوعی تنالیته رنگ نارنجی به واسطه تابش نور لامپ تانگستن در عکس دیده می شود . دیده شدن این حالت به دلیل عدم تنظیم صحیح وایت بالانس است و در این تصویر از وایت بالانس در حالت Daylight با 5500 کلوین به جای وایت بالانس Tungsten با کلوین 3200 استفاده شده است. انتخاب وایت بالانس در حالت صحیح ( Tungsten ) موجب خنثی شدن گستره رنگ نارنجی در تصویر خواهد شد .

انتخاب یکی از گزینه های پیش فرض در وایت بالانس محل خوبی برای شروع کار می تواند باشد اما در برخی از موارد منابع نور مشابه می توانند دارای دماهای رنگ متفاوتی باشند . متداولترین نمونه از این منابع نور ؛ منابع نور فلورسنت هستند . به طور معمول مجموعه لامپ های فلورسنت که در یک محل مورد استفاده قرار گرفته اند دارای دما و رنگ نور متفاوتی هستند و بر اثر گذشت زمان این دمای رنگ تغییرات بیشتری نیز پیدا می کند . بنابراین در شرایطی از این دست استفاده از وایت بالانس دستی ( سفارشی ) ضروری می گردد .

در مواردی که تنظیمات پیش فرض وایت بالانس نتایج مطلوبی را به دست نمی آورد استفاده از گزینه های کلوین و وایت بالانس دستی الزامی میگردند . در این روند که در ادامه مطلب شیوه انجام آنرا اشاره می کنیم ؛ بهترین روش برای دستیابی به یک تصویر طبیعی بدون هرگونه انتشار رنگ می باشد . اما در استفاده از آن باید به این نکته توجه داشته باشیم که در شرایط تغییر نور ؛ کل این روند باید مجددا تکرار شود و در صورت عدم تغییر در شرایط نور ؛ حالت بسیار مناسبی را برای ثبت یک وضعیت ثابت در رنگ تصویر به دست خواهید آورد .

در زمان های استفاده از فرمت فایل JPEG تنظیم وایت بالانس یک امر حیاتی خواهد بود زیرا بعد از گرفتن عکس و در زمان ادیت در کامپیوتر تغییر چندانی در وایت بالانس نمی توان انجام داد . اما در صورت عکاسی با فرمت RAW تنظیم وایت بالانس درنرم افزار بدون هیچگونه افت کیفیت قابل انجام خواهد بود .

فرایند وایت بالانس دستی ( سفارشی )

برای انجام وایت بالانس دستی به یک رنگ مرجع با حالتی خنثی نیاز خواهید داشت. گزینه های مرجع به شرح زیر می باشند :

کارت خاکستری 18 درصد

تارگت ( نوار سیاه ؛ سفید و خاکستری )

کالر چکر X-Rite

دیسک ExpoDisk

در محلی که خواهان انجام فرایند عکاسی در آن هستید ؛ یک عکس با نور دهی مطلوب و با تنظیماتی که سایر عکس ها را خواهید گرفت از صحنه مورد نظر خود بگیرید . سپس ابزار تنظیم وایت بالانس را در محلی که سوژه در آن قرار خواهد گرفت ؛ قرار داده و اطمینان حاصل نمایید که نوردهی به سوژه به صورت دقیق تنظیم شده باشد . لازم نیست تا تمام کادر را با رنگ مرجع پر کنید اما حتما اطمینان حاصل نمایید که 30 درصد از مرکز کادر تصویر با این رنگ مرجع پر شده باشد .

در صورت استفاده از ExpoDisk آنرا بر روی لنز خود قرار داده و به محل عکسبرداری از سوژه خود بروید . با قرار دادن این صفحه بر روی دهانه لنز در محلی که قرار است سوژه اصلی در آن قرار بگیرد ، یک عکس با نوردهی صحیح و مناسب بگیرید . این عکس نیازی به فوکوس دقیق نخواهد داشت و تنها اطلاعات مورد نیاز برای تنظیمات وایت بالانس را گردآوری می نماید . در پیش نمایش تصویر ، شما عکسی با تنالیته رنگ خاکستری مشاهده خواهید نمود .

در مرحله بعد وارد منو “Custom White Balance” در منو تنظیمات اصلی دوربین شوید . دکمه “Set” از پشت بدنه دوربین فشار داده و در ادامه این پیام را مشاهده می نمایید :

“Use WB data from this image for Custom WB.”

بعد از تایید این پیام تنها چیزی که برای تغییر در تنظیمات وایت بالانس نیاز خواهید داشت قرار دادن وضعیت در حالت Custom WB خواهد بود .

 

تنظیمات پیش فرض وایت بالانس دوربین در بسیاری از موارد شما را به هدف مورد نظر می رسانند اما در صورتی که خواهان داشتن کنترل کامل بر روی تمامی تنظیمات دوربین خود هستید ؛ Custom White Balance یکی از ابزار های موجود برای دستیابی به کنترل کامل بر دوربین می باشد .

نظرات