مود های شاتر در دوربین های میرورلس کانن چه زمان از حالت عکاسی متوالی باید استفاده نمود ؟

مود های شاتر در دوربین های میرورلس کانن   چه زمان از حالت عکاسی متوالی باید استفاده نمود ؟

 

چه تفاوتی میان شاتر مکانیکی ؛ شاتر الکترونیکی پرده اول و شاتر کاملا الکترونیکی وجود دارد ؟ در چه صحنه هایی از حالت عکاسی متوالی سرعت بالا و در چه صحنه هایی از حالت عکاسی متوالی سرعت پایین باید استفاده نمود ؟ در این مطلب مود های مختلف شاتر و عملکرد هر یک از آنها را مورد اشاره  قرار میدهیم .

 

مود های شاتر چه تفاوتی با هم دارند ؟

در زمان گرفته شدن یک عکس ؛ کنترل زمان نوردهی به دوربین با استفاده از زمان بندی حالت باز و بسته شدن پرده شاتر صورت می پذیرد . اما آیا می دانستید که راه های دیگری نیز برای کنترل این حالت وجود دارند ؟

شاتر مکانیکی : تیغه های پرده اول شاتر باز شده ( آغاز نوردهی ) و تیغه های پرده دوم شاتر بسته می شوند ( پایان نوردهی )

شاتر الکترونیکی : تیغه های شاتر فیزیکی در حالت باز قفل شده و هر دو پرده اول و دوم به صورت الکترونیکی و با استفاده از خوانش پیکسل های موجود بر روی سطح سنسور ؛ عملکرد خود را انجام می دهند.

شاتر الکترونیکی پرده اول : تیغه های شاتر فیزیکی تنها برای پرده دوم به حرکت در می آیند .

بسیاری از دوربین های جدید ساخت کانن حداقل دو مود از موارد اشاره شده در فوق را دارا می باشند .

تعمیر دوربین کانن - نمایندگی تعمیر دوربین کانن - تعمیرات کانن

به این نکات نیز توجه داشته باشید :

در برخی از دوربین های میرورلس ؛ مود شاتر کاملا الکترونیکی با نام های دیگری همچون 'Silent Shutter mode' یا 'Silent SCN mode'. نیز ممکن است معرفی شوند . این حالت ها با گزینه 'Silent mode' موجود در دوربین های DSLR که برای شاتر مکانیکی استفاده می شود ؛ متفاوت است .

با توجه به نوع و مدل دوربین ؛ شاتر الکترونیکی ممکن است تنها برای حالت تک عکس فعال باشد. برای اطلاع از این موضوع , دفترچه راهنمای دوربین خود را مطالعه نمایید .

در دوربین های DSLR  ، شاتر الکترونیکی تنها برای حالت عکاسی با  Live View فعال است و در حالت عکاسی با ویزور ؛ از آن نمی توان استفاده نمود .

دوربین های جدید EOS R5 , EOS R6 اولین مدل از دوربین های میرورلس هستند که تمامی مودهای سه گانه شاتر برای عکاسی متوالی در حالت های ویزور و عکاسی با  Live View را به طور همزمان دارا می باشند.

 

مزایا و معایب هر یک از مود های شاتر :

مزیت های شاتر مکانیکی :

پایین بودن ریسک ایجاد حالت رولینگ شاتر

در دیافراگم باز و در سرعت شاتر بالا ؛ حالت های بوکه تحت تاثیر قرار نمی گیرند.

معایب شاتر مکانیکی  :

احتمال لرزش دوربین به سبب شوک شاتر مکانیکی

تاخیر رهاسازی شاتر در مقایسه با حالت های شاتر الکترونیکی

مزیت های شاتر الکترونیکی پرده اول :

بی صداتر از شاتر مکانیکی

کمتر شدن ریسک ناشی از رولینگ شاتر

تاخیر کمتر در زمان رها سازی پرده شاتر

معایب شاتر الکترونیکی پرده اول :

در دیافراگم باز و سرعت شاتر بالا ؛ بوکه ها دچتار تخریب می شوند.

احتمال بر هم خوردن حالت نوردهی در زمان استفاده از لنز های متفرقه وجود دارد .

 

مزیت های شاتر الکترونیکی :

امکان دستیابی به بالاترین سرعت عکاسی متوالی ( تا 20 فریم بر ثانیه )

حالت عکاسی کاملا بدون صدا

عدم لرزش دوربین به سبب شوک عملکرد شاتر

 

معایب شاتر الکترونیکی

خطر رولینگ شاتر وجود دارد .

سرعت شاتر کمتر از 0.5 ثانیه امکان پذیر نمی باشد.

 

نکته :

در دوربین های جدید کانن EOS R5 , EOS R6 مود عملکرد شاتر به صورت پیش فرض در حالت  ‘Electronic 1st-curtain shutter’ قرار دارد اما در هر صورت با توجه به پیشرفت های ایجاد شده در این دوربین ها ؛ شوک عملکرد شاتر مکانیکی تقریبا به صفر رسیده است . برای دستیابی به بهترین کیفیت تصویر ؛ استفاده از شاتر مکانیکی به عنوان مبنای کار و سپس سوئیچ به حالت های شاتر مکانیکی پرده اول یا شاتر کاملا مکانیکی ؛ ایده مناسب تری به نظر می رسد .

 

تعمیر دوربین کانن - نمایندگی تعمیر دوربین کانن

اعوجاج رولینگ شاتر :

در مود شاتر الکترونیکی پیکسل های موجود بر روی سطح سنسور به صورت ردیفی و از بالا به پایین نوردهی می شوند که این امر موجب صرف زمان بیشتری برای دریافت نور به صورت کامل خواهد شد. در زمان عکاسی از سوژه های دارای حرکت سریع این حالت موجب بروز اعوجاج تصویر می شود و در صورت بروز این پدیده ؛ توصیه می شود تا مود شاتر مکانیکی یا شاتر الکترونیکی پرده اول ؛ استفاده نمایید.

تعمیر دوربین کانن - نمایندگی تعمیر دوربین کانن

مودهای عکاسی متوالی چه تفاوتی با هم دارند ؟

مود عکاسی متوالی بسیار سرعت بالا که به صورت  ‘High-speed continuous shooting + در منو تنظیمات دیده می شود ؛ ظاهرا یکی از بهترین شیوه ها برای ثبت پی در پی حالت های مختلف یک سوژه دارای حرکت به نظر می رسد اما در واقعیت ؛ این به عنوان موثرترین شیوه نیست . در این مود و در صورت پر شدن ظرفیت بافر دوربین ؛ برخی از صحنه ها را از دست خواهید داد و همچنین انتخاب بهترین صحنه از میان هزاران شات ثبت شده در حالت عکاسی متوالی سرعت بالا ؛ کمی خسته کننده به نظر می رسد .

مود عکاسی متوالی بسیار سرعت بالا ؛ به شما اجازه می دهد تا از بالاترین سرعت عکاسی دوربین خود ( تا 20 فریم بر ثانیه در حالت شاتر الکترونیکی و 12 فریم بر ثانیه در حالت شاتر مکانیکی ) برای عکاسی از سوژه های متحرک استفاده کنید . علاوه بر عکاسی از سوژه های پر تحرک ؛ این گزینه برای عکاسی از سوژه های پرتره که با سرعت زیادی پلک می زنند نیز یک حالت مطلوب به نظر می رسد .

تعمیر دوربین کانن - نمایندگی تعمیر دوربین کانن

در دوربین های عکاسی EOS R5, EOS R6 ؛ مود عکاسی سرعت بالا ( معمولی ) که به صورت گزینه  ‘High-speed continuous shooting’ در منو تنظیمات دیده می شود ؛ سرعت عکاسی متوالی 6 تا 8 فریم بر ثانیه را به وجود می آورد که یک سرعت مطلوب برای عکاسی از سوژه هایی مثل یک قطار در حال حرکت می باشد .

در این مود تعداد شات های کمتری به ثبت می رسد و از این روی مدت زمان کمتری برای پردازش و ذخیره سازی تصاویر مورد نیاز می باشد. این امر بدان معنا می باشد که دوربین در مدت زمان کمتری برای ثبت شات های بعدی آماده می شود و کنترل صحنه های مورد عکاسی نیز با سهولت بیشتری امکان پذیر می گردد .

تعمیر دوربین کانن - نمایندگی تعمیر دوربین کانن

در مود عکاسی متوالی سرعت پایین که به صورت گزینه  ‘Low-speed continuous shooting در منو تنظیمات دیده می شود ؛ عکاسی متوالی با سرعت 3 فریم بر ثانیه انجام می شود که حالتی مناسب برای عکاسی از بسیاری از سوژه های در حال حرکت می باشد. در زمان عکاسی از سوژه های بسیار پر سرعت ؛ استفاده از این مودنیازمند انجام تعداد شات های بیشتری است اما درهر صورت این مود به شما اجازه می دهد تا مجموعه ای متوالی از شات ها را بدون نگرانی از پر شدن ظرفیت بافر دوربین خود انجام دهید .

اشتباهات رایج سرعت شاتر در عکاسی

هنر عکاسی با سرعت شاتر پایین

 

نظرات